Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Roken tijdens zwangerschap beschadigt nieren baby

Door Merel Dercksen 

Peuters van moeders die tijdens de zwangerschap rookten, hebben significant vaker eiwit in hun urine als ze drie jaar oud zijn dan leeftijdsgenootjes die tot dan toe helemaal rookvrij zijn geweest. Een rookvije zwangerschap, maar daarna meeroken met huisgenoten, laat ook een trend zien naar meer eiwitverlies bij peuters. Dat stellen onderzoekers uit Kyoto, Japan.

Roken is voor volwassenen een risicofactor voor eiwitverlies met de urine. Bij kinderen is daar niet zoveel onderzoek naar gedaan: eiwitverlies komt bij kinderen minder vaak voor en meestal roken ze ook nog niet. Maar kinderen kunnen wel blootgesteld worden aan rook van volwassenen om hen heen. En het is bekend dat ongezond gedrag van zwangere vrouwen, waaronder ook roken, de gezondheid van hun kind kan schaden. Japanse wetenschappers hebben onderzocht of dat ook betekent dat roken tijdens de zwangerschap of in de eerste levensjaren van een kind, negatieve invloed heeft op de nieren van het kind.

Ze hebben daarvoor een retrospectieve studie gedaan onder een cohort van bijna 45 duizend kinderen. Van deze kinderen waren data bekend van meerdere gezondheidscontroles: tijdens de zwangerschap, direct na de geboorte en op de leeftijd van 4, 9, 18 en 36 maanden. Bij deze controles wordt ook beperkte informatie over de moeder vastgelegd, onder andere of ze rookt.

Bijna 4 op de 5 moeders had nooit gerookt, maar van de rest rookte het overgrote deel wel. Er zaten relatief weinig moeders in de groep die gestopt waren. De mate van eiwitverlies met de urine die de onderzoekers relevant vonden kwam in de groep met rokende moeders bij 1,7% van de peuters voor. Onder de kinderen van niet-rokende moeders had 1,3% eiwit in de urine.

Na verdere statistische analyse zien de onderzoekers dat peuters van moeders die rookten tijdens de zwangerschap significant meer risico op eiwitverlies lopen dan hun leeftijdsgenootjes die nooit structureel aan rook zijn blootgesteld. Een rookvrije zwangerschap maar daarna meeroken lijkt het risico op eiwitverlies bij de peuter ook wat te verhogen, maar die verschillen ten opzichte van een rookvrije situatie zijn niet significant.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 03-01-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier