Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Roken tijdens zwangerschap beschadigt nieren baby

Door Merel Dercksen 

Peuters van moeders die tijdens de zwangerschap rookten, hebben significant vaker eiwit in hun urine als ze drie jaar oud zijn dan leeftijdsgenootjes die tot dan toe helemaal rookvrij zijn geweest. Een rookvije zwangerschap, maar daarna meeroken met huisgenoten, laat ook een trend zien naar meer eiwitverlies bij peuters. Dat stellen onderzoekers uit Kyoto, Japan.

Roken is voor volwassenen een risicofactor voor eiwitverlies met de urine. Bij kinderen is daar niet zoveel onderzoek naar gedaan: eiwitverlies komt bij kinderen minder vaak voor en meestal roken ze ook nog niet. Maar kinderen kunnen wel blootgesteld worden aan rook van volwassenen om hen heen. En het is bekend dat ongezond gedrag van zwangere vrouwen, waaronder ook roken, de gezondheid van hun kind kan schaden. Japanse wetenschappers hebben onderzocht of dat ook betekent dat roken tijdens de zwangerschap of in de eerste levensjaren van een kind, negatieve invloed heeft op de nieren van het kind.

Ze hebben daarvoor een retrospectieve studie gedaan onder een cohort van bijna 45 duizend kinderen. Van deze kinderen waren data bekend van meerdere gezondheidscontroles: tijdens de zwangerschap, direct na de geboorte en op de leeftijd van 4, 9, 18 en 36 maanden. Bij deze controles wordt ook beperkte informatie over de moeder vastgelegd, onder andere of ze rookt.

Bijna 4 op de 5 moeders had nooit gerookt, maar van de rest rookte het overgrote deel wel. Er zaten relatief weinig moeders in de groep die gestopt waren. De mate van eiwitverlies met de urine die de onderzoekers relevant vonden kwam in de groep met rokende moeders bij 1,7% van de peuters voor. Onder de kinderen van niet-rokende moeders had 1,3% eiwit in de urine.

Na verdere statistische analyse zien de onderzoekers dat peuters van moeders die rookten tijdens de zwangerschap significant meer risico op eiwitverlies lopen dan hun leeftijdsgenootjes die nooit structureel aan rook zijn blootgesteld. Een rookvrije zwangerschap maar daarna meeroken lijkt het risico op eiwitverlies bij de peuter ook wat te verhogen, maar die verschillen ten opzichte van een rookvrije situatie zijn niet significant.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 03-01-2017
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Internationale opening Wetenschapsdag en Benelux Kidney Meeting

11 oktober 2019 tussen 10.00 en 11.00 wordt een uniek uur. Dan vindt namelijk de gezamenlijke opening plaats van de Wetenschapsdag en de Benelux Kidney Meeting.

Waarom uniek? Omdat dit een bijeenkomst is die bedoeld is voor alle betrokkenen uit het nierveld: artsen, onderzoekers, patiënten, diëtisten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden en iedereen die belangstelling heeft. Deze samenwerking is hier inmiddels normaal, maar in het grootste deel van de rest van de wereld zeker niet vanzelfsprekend.

Daarnaast heeft de opening een bilateraal tintje: België en Nederland werken hierin samen. Dat uit zich in twee sprekers: dr. Vianda Stel van Amsterdam UMC en prof.dr. Dirk Kuypers van het UZ Leuven. Zij laten hun licht schijnen over de overeenkomsten én de verschillen tussen Nederland en België waar het gaat om dialyse en transplantatie. Waarom zijn de verhoudingen tussen beide nierfunctievervangende therapieën niet gelijk in deze twee landen en hoe zit het met de overleving? En hoe zit het met de (nabije) toekomst?

Mis de opening niet, of u nu naar de Wetenschapsdag gaat of naar de Benelux Kidney Meeting. Aanmelden kan nog - klik hier.

Benelux Kidney Meeting heeft nog ruimte voor abstracts »

Inmiddels traditiegetrouw houdt de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) haar wetenschappelijke najaarsvergadering tegelijkertijd met de Wetenschapsdag: 11 oktober 2019 in Eindhoven. Deze samenwerking zorgt voor een unieke kruisbestuiving tussen alle betrokkenen in het nierveld. De editie van dit jaar is extra bijzonder: de NFN organiseert het congres samen met de Belgische zustervereniging BVN-SBN. Het is de derde keer dat de najaarsvergadering is omgedoopt tot BENELUX Kidney Meeting.

Lees meer »

Psychiatrische problemen belasten nierpatiënten »

Uit nieuw onderzoek blijkt dat psychiatrische aandoeningen niet ongebruikelijk zijn bij volwassenen en kinderen met nierfalen. Als nierpatiënten met zo'n psychiatrische aandoening moeten worden opgenomen, dan gaat dat bovendien gepaard met een verhoogde kans op overlijden. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek dat deze maand in het CJASN (Clinical Journal of American society of Nephrology) is gepubliceerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier