Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zorg voor vluchtelingen met nierfalen in de knel

Door Gerard Kok 

Voor vluchtelingen met nierfalen is weinig van overheidswege geregeld, en dus krijgen niet alle vluchtelingen de behandeling die zij nodig hebben. Ook nefrologen die vlak bij het front opereren komen in de problemen; zij moeten op niet-medische gronden beslissen of zij een vluchteling wel kunnen behandelen.

Dit is de uitkomst van een enquête die recent is uitgevoerd door een Europees onderzoeksteam onder leden van zowel de International Society of Nephrology (ISN) als de European Renal Association/European Dialysis and Transplant Association (ERA-EDTA). De respondenten waren dus geen vluchtelingen, en het onderzoek richtte zich voornamelijk op de problemen waarvoor artsen en medisch personeel zich, als gevolg van de vluchtelingencrisis, gesteld zien.

De problemen die in het onderzoek geschetst worden zijn de typische problemen die aan de 'scherpe kant' (een dialysecentrum vlak bij een vluchtelingenkamp, in dit geval) optreden als de richtlijnen vanuit de 'botte kant' (de overheid) ambigu, of op zijn minst onduidelijk, zijn. De overheid zendt tegenstrijdige signalen uit over de behandeling van vluchtelingen: enerzijds onderschrijven zij bijvoorbeeld de Universal Declaration on Bioethics and Human Rights van de UNESCO, waarin opgenomen is dat iedereen recht heeft op medische behandeling. Anderzijds ziet de overheid graag dat zo'n behandeling niet ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg aan de eigen bevolking, en ook niet te veel kost.

Door de nefrologen vlak bij een vluchtelingenkamp moet dus geschipperd worden, omdat de richtlijnen niet duidelijk zijn, waardoor zij soms voor ethische dilemma’s komen te staan. Dit blijkt ook uit de enquête: artsen behandelen soms niet omdat ze niet weten of de behandeling wel financieel gedekt is, ze zetten patiënten soms wel en soms niet op de wachtlijst voor een nieuwe nier, of ze transplanteren alleen als de patiënt-vluchteling zijn eigen donor meebrengt.

De onderzoekers menen dat deze ambiguïteit door de overheid kan worden weggenomen door duidelijker te zijn of zij de verklaring van de UNESCO onderschrijven of terzijde schuiven, en door bijvoorbeeld dialysepatiënten gelijkmatiger over alle dialysecentra te verdelen. Zij verwachten voorts dat het aantal humanitaire crises de komende jaren zal toenemen, waardoor een helderder overheidsstandpunt in deze des te belangrijker is.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 23-12-2016
Bron: Kidney International Supplements | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier