Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aangifte wegens orgaandiefstal tegen Nederlands ziekenhuis

Door Jeroen van Setten 

Met hulp van orgaandonatie-activiste Annet Wood heeft de moeder van een in 2011 verongelukt meisje aangifte gedaan wegens orgaandiefstal in het Medisch Centrum Alkmaar. De aangifte bij de politie in Hoorn richt zich niet expliciet tegen het ziekenhuis of de Nederlandse Transplantatie Stichting, maar beide organisaties voelen zich aangesproken en beraden zich op een reactie .

De moeder, Tinne Kroone, die net zoals Wood afkomstig is uit Berkhout, legde ook een klacht neer bij het Medisch Tuchtcollege. Volgens de aangifte zou de uitname alleen de nieren betreffen maar zijn ook de milt en 'arteriële en veneuze aderen’ uit het stoffelijk overschot uitgenomen. Onduidelijke is of met de genoemde vaten niet de vaten worden bedoeld die de nieren van bloed moeten voorzien na de transplantatie.

Het meisje Sophie Kroone (18) reed op 26 februari 2011 met haar scooter in Berkhout tegen een vrachtwagen. Ze werd gedurende veertig minuten op straat gereanimeerd en vervolgens vervoerd naar het Medisch Centrum Alkmaar. Daar zou volgens de moeder enorm op donatie van diverse organen zijn aangedrongen. De familie gaf uiteindelijk alleen toestemming voor uitname van de nieren.

Er is nu aangifte gedaan tegen de transplantatie-arts en -coördinator en 'er is geclaimd dat als uit het onderzoek blijkt dat anderen ook een misser hebben gemaakt, ook zij aangeklaagd worden', zegt Wood op de site van de Gooi en Eemlander.

Update: De politie in Hoorn heeft de aangifte niet in ontvangst genomen maar als melding genoteerd. Het ziekenhuis laat weten dat mevrouw Kroone eerder contact over deze zaak heeft afgehouden en dat de uitname, zoals gebruikelijk, door een uitnameteam van een academisch ziekenhuis is verricht. Bron: Noordhollands Dagblad

sterren Gepubliceerd: zaterdag 10-12-2016 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Geert, Emmen
  12-12-2016 08:22

  Annet Wood is naar mijn mening, niet per definitie anti-orgaandonatie of het moet (en mag) al zo zijn, in persoonlijke zin. Zij strijdt voor volledige en juiste informatie omtrent dit onderwerp. De RCC heeft haar in sept. van dit jaar gelijk gegeven en ministerie van VWS is daartegen in beroep gegaan. Die zaak heeft eind nov. gespeeld en wederom is zij in gelijk gesteld en het beroep verworpen. Dat betekent in concreto dat het ministerie, middels website 'orgaandonatie.nu' de informatie moet aanpassen op juistheid en volledigheid opdat een ieder bewust(er) tot inzicht en keuze kan komen.
  Dit heeft alles vandoen met bewustwording (mn omtrent het begrip 'hersendood') en niet zozeer mbt wel of niet 'anti'. Ik acht het van den zotte dat zij dit moe(s)t doen ipv de overheid zélf

 • Derkje, Spanbroek
  11-12-2016 16:38

  Moet in het artikel niet staan:
  ANTI-orgaandonatie-activiste?

 • Geert, Emmen
  11-12-2016 08:31

  Dit lijkt mij niet incidenteel.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier