Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Functionele nierbuisjes in het lab: een stap dichterbij de biologische kunstnier

Wanneer: donderdag 06-10-2016

Met de huidige dialysemethode wordt slechts zo’n 20 procent van de afvalstoffen verwijderd uit het bloed van nierpatiënten, met als gevolg dat veel afvalstoffen zich opstapelen en de patiënt zichzelf in feite vergiftigt. Een biologische kunstnier kan uitkomst bieden. Deze bestaat uit op holle buisjes gekweekte menselijke niercellen. Deze cellen kunnen afvalstoffen uitscheiden die tijdens standaard dialyse niet verwijderd kunnen worden.

Jitske Jansen is er met haar collega’s in geslaagd om menselijke nierbuisjes te ontwikkelen en heeft als eerste wereldwijd de uitscheiding van afvalstoffen door deze nierbuisjes daadwerkelijk kunnen aantonen. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of een biologische kunstnier op basis van deze buisjes voldoende capaciteit heeft om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen, zodat uiteindelijk de gezondheid van de nierpatiënt verbetert.

Afgelopen zomer ontving Jitske jansen tijdens en groot Europees farmacologiecongres een EPHAR and EACPT Young Investigator Awards in Translational Pharmacology voor een publicatie over haar onderzoek. NierNieuws nam een interview af. Binnenkort komt het filmpje online waarin zij zelf uitlegt wat haar onderzoek behelst.

Promotie ing. J. Jansen: donderdag 6 oktober 2016, 10:30 uur
Titel proefschrift: Innovative strategies to improve or replace renal proximal convoluted tubule function

Promotores: prof. dr. R. Masereeuw, prof. dr. J.B.J. Hoenderop en prof. dr. L.P.W.J. van den Heuvel
Co-promotor: dr. ing. M.J.G. Wilmer

Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, 6525 HP Nijmegen

sterren Gepubliceerd: dinsdag 04-10-2016
Bron: Radboudumc | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier