Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Functionele nierbuisjes in het lab: een stap dichterbij de biologische kunstnier

Wanneer: donderdag 06-10-2016

Met de huidige dialysemethode wordt slechts zo’n 20 procent van de afvalstoffen verwijderd uit het bloed van nierpatiënten, met als gevolg dat veel afvalstoffen zich opstapelen en de patiënt zichzelf in feite vergiftigt. Een biologische kunstnier kan uitkomst bieden. Deze bestaat uit op holle buisjes gekweekte menselijke niercellen. Deze cellen kunnen afvalstoffen uitscheiden die tijdens standaard dialyse niet verwijderd kunnen worden.

Jitske Jansen is er met haar collega’s in geslaagd om menselijke nierbuisjes te ontwikkelen en heeft als eerste wereldwijd de uitscheiding van afvalstoffen door deze nierbuisjes daadwerkelijk kunnen aantonen. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of een biologische kunstnier op basis van deze buisjes voldoende capaciteit heeft om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen, zodat uiteindelijk de gezondheid van de nierpatiënt verbetert.

Afgelopen zomer ontving Jitske jansen tijdens en groot Europees farmacologiecongres een EPHAR and EACPT Young Investigator Awards in Translational Pharmacology voor een publicatie over haar onderzoek. NierNieuws nam een interview af. Binnenkort komt het filmpje online waarin zij zelf uitlegt wat haar onderzoek behelst.

Promotie ing. J. Jansen: donderdag 6 oktober 2016, 10:30 uur
Titel proefschrift: Innovative strategies to improve or replace renal proximal convoluted tubule function

Promotores: prof. dr. R. Masereeuw, prof. dr. J.B.J. Hoenderop en prof. dr. L.P.W.J. van den Heuvel
Co-promotor: dr. ing. M.J.G. Wilmer

Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, 6525 HP Nijmegen

sterren Gepubliceerd: dinsdag 04-10-2016
Bron: Radboudumc | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over »

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care. 'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier