Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Promotie: Functionele nierbuisjes in het lab: een stap dichterbij de biologische kunstnier

Wanneer: donderdag 06-10-2016

Met de huidige dialysemethode wordt slechts zo’n 20 procent van de afvalstoffen verwijderd uit het bloed van nierpatiënten, met als gevolg dat veel afvalstoffen zich opstapelen en de patiënt zichzelf in feite vergiftigt. Een biologische kunstnier kan uitkomst bieden. Deze bestaat uit op holle buisjes gekweekte menselijke niercellen. Deze cellen kunnen afvalstoffen uitscheiden die tijdens standaard dialyse niet verwijderd kunnen worden.

Jitske Jansen is er met haar collega’s in geslaagd om menselijke nierbuisjes te ontwikkelen en heeft als eerste wereldwijd de uitscheiding van afvalstoffen door deze nierbuisjes daadwerkelijk kunnen aantonen. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen of een biologische kunstnier op basis van deze buisjes voldoende capaciteit heeft om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen, zodat uiteindelijk de gezondheid van de nierpatiënt verbetert.

Afgelopen zomer ontving Jitske jansen tijdens en groot Europees farmacologiecongres een EPHAR and EACPT Young Investigator Awards in Translational Pharmacology voor een publicatie over haar onderzoek. NierNieuws nam een interview af. Binnenkort komt het filmpje online waarin zij zelf uitlegt wat haar onderzoek behelst.

Promotie ing. J. Jansen: donderdag 6 oktober 2016, 10:30 uur
Titel proefschrift: Innovative strategies to improve or replace renal proximal convoluted tubule function

Promotores: prof. dr. R. Masereeuw, prof. dr. J.B.J. Hoenderop en prof. dr. L.P.W.J. van den Heuvel
Co-promotor: dr. ing. M.J.G. Wilmer

Locatie: Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, 6525 HP Nijmegen

sterren Gepubliceerd: dinsdag 04-10-2016
Bron: Radboudumc | Nog geen reacties
NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

NN-TV: De Kolff Battle of the Universities »

NierNieuws volgde het Radboud UMC Nijmegen tijdens de Kolff Battle van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting op de voet. Bekijk hier een samenvatting van de wedstrijd waarin de Nijmegenaren bepaald niet voor niets meededen. Deze video duurt ongeveer 5 minuten en geeft een goed beeld van brainstorm en resultaat. Via deze link kunt u ook nog een diepgaander video van 20 minuten bekijken.NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier