Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Gouden Klim' voor Pia Dijkstra

Wanneer: maandag 10-10-2016

Pia Dijkstra (D66) krijgt voor haar werk voor orgaandonatie de waarderingsspeld ‘De Gouden Klim’. Dat heeft de stichting Nationaal Donor Monument bekend gemaakt. Het Nationaal Donor Monument is een beeldhouwwerk in Naarden en heet ‘De Klim’. Het is bedoeld om donoren van organen of weefsels te eren. Een kleine replica wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich op een bijzonder manier heeft ingezet voor orgaandonatie en transplantatie.

Dijkstra is in de Tweede Kamer de drijvende kracht achter het voorstel om de huidige donorwet in een zogenaamd Actief Donorregistratiesysteem (ADR) te veranderen. De huidige donorwet is volgens Dijkstra en het bestuur van het Nationaal Donor Monument een van de oorzaken van het huidige orgaantekort. Of dat werkelijk zo is, kan alleen blijken door een dergelijk systeem in te voeren. In andere landen zijn de resutaten in ieder geval bemoedigend. 

'Pia Dijkstra heeft de afgelopen jaren met kundigheid, respect en betrokkenheid gewerkt aan het verbeteren van de wet op de orgaandonatie' zegt het bestuur van de stichting die de Gouden Klim toekent. 'Zij heeft het aangedurfd om een moeilijk en belangrijk thema opnieuw en degelijk ter discussie te stellen en daarvoor ook nieuwe mogelijkheden en oplossingen te bieden. Daarvoor heeft zij niet alleen het belang van mensen op de wachtlijst voor ogen gehad, maar ook alle Nederlanders, zowel mensen die wel als niet hun organen ter beschikking willen stellen.'

De uitreiking van de Gouden Klim vindt plaats op maandag 10 oktober 2016 om 11.30 uur bij het Nationaal Donor Monument en start vanuit het oude stadhuis van Naarden Vesting (Marktstraat 22). De burgemeester van de gemeente Gooise Meren, Albertine van Vliet, zal eveneens aanwezig zijn. Eerdere dragers van de Gouden Klim zijn Piet Legerstee en Paul van den Elsaker (de initiatiefnemers van het Nationaal Donor Monument) in 2014 en Joris Linssen in 2015.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 30-09-2016 | Reacties (11)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  15-10-2016 15:37

  Omdat in deze discussie geen nieuwe argumenten verschijnen, zullen nieuwe reacties niet meer worden geplaatst. Wij danken alle lezers voor hun bijdragen.

 • Tine Bouman, Hoogwoud
  15-10-2016 13:35

  Beste Tink.
  Ook ik reageer nog even op je bericht.
  Je bent een betrokken persoon naar je medemens merk ik. Dat ben ik ook en daarom voel ik het als een taak mensen ook de andere kant te vertellen, wat er echt gebeurt.
  In het verslag wat ik heb geschreven staat veel informatie en leer je me wat beter kennen.
  Ik kan het je sturen, maar dan heb ik een mail adres nodig, mijne: lichtoporgaandonatie@gmail.com
  je kunt het ook vinden op www.WantToKnow.nl en dan op inspiratie.
  Het is de intentie niet om iemand te kwetsen, maar meer licht te brengen in de wereld en onszelf.
  Daar begint het immers?

  Liefdevolle groet, Tine.

 • Tink
  15-10-2016 09:21

  Beste Carla, in dat geval zou ik graag weten wie en wat u dan precies bent. 'Medisch geschoold' is nogal breed.

 • carla, anna paulowna
  14-10-2016 22:03

  Beste Tink, dat u geen medisch geschoold iemand bent, is duidelijk. Ik ben dat wel. Het zijn geen indianenverhalen en ik nodig u van harte uit om u er eens écht in te verdiepen: lees het boek van Ger Lodewick 'wat u over orgaandonatie zou moeten weten' en trek daarna uw conclusies aub.

 • Tink
  13-10-2016 09:14

  Tja. Carla dat is weer heel wat anders dan je eerste reactie waarin je het hebt over lichamen toe-eigenen door de staat.
  Ik vind 'moord' trouwens ook nogal een straffe bewering. En dan ben ík te fel? :)

  Heb je dat artikel gelezen waarnaar ik verwees en waarin hersendood heel duidelijk wordt uitgelegd? Na een minuut of 5 zonder zuurstof (door wat voor oorzaak dan ook) doen je hersenen het echt niet meer, nooit meer. Dan ben je hersendood. Mensen die weer wakker worden waren *niet* hersendood. Artsen onderzoeken heel grondig of je hersendood bent. Ben je dat niet dan is orgaandonatie geen optie.

  Ik wou dat er eens een arts hier wilde reageren. Ik heb niet de medische kennis om dit soort verhalen (ik blijf het indianenverhalen vinden) te ontzenuwen. Nu wordt mensen ongefundeerde angst aangejaagd. Onnodig en zo jammer.

  Enig idee trouwens hoeveel, of liever hoe weinig, mensen per jaar overlijden in omstandigheden waarin ze daadwerkelijk orgaandonor kunnen zijn? Hersendood op een IC dus, want daar komt het dan op neer. Dat zijn er maar rond de 250. Iets van 1 op 10.000 overledenen als ik het uit mijn hoofd goed zeg.
  Weefseldonatie (huid, hoornvlies e.d.) kan vaak ook wel als je niet in een ziekenhuis bent overleden.
  Dat heeft met deze discussie dan weer niet zoveel te maken maar het geeft wel aan waarom er meer donoren moeten komen en waarom een ADR heel erg nodig is.

 • Carla, anna paulowna
  11-10-2016 14:33

  Beste Tink,

  u reageert inderdaad erg fel en geëmotioneerd. Ik voel dat ook maar dan vanaf de andere kant bekeken: er worden wel degelijk mensen hersendood verklaard die dat niet zijn. Bij die mensen moet je constateren dat zij op de operatietafel vermoord worden om organen te leveren voor anderen. Zó is het en niet anders.

 • Tink
  10-10-2016 22:51

  Ik ga hier niet mijn reacties opnieuw tikken, maar kijk even wat ik (en ook de anderen!) al tikten onder de column van Brenda 'Dood zijn, wie bepaalt dat eigenlijk'.
  Hier is de link http://www.niernieuws.nl/?titel=dood-zijn-wie-bepaalt-dat-eigenlijk&artid=8222&cat=16&all=&maand=
  Daar staat ook de link in naar een heel goed artikel over hersendood en hoe dat wordt vastgesteld.

  Echt, niemand rooft je leeg en artsen laten niemand versneld sterven ten behoeve van een ander.

  Neem 2 minuten de tijd en registreer je wens op www.jaofnee.nl. Meer tijd kost het niet en dan weten je nabestaanden meteen ook wat je wens is, en worden op het moeilijkste moment van hun leven niet opgezadeld met enorme beslissingen.

  En voor Tine Bouman: vrede hebben met een naderend einde? Misschien als ik 93 ben en een mooi leven achter de rug heb. Niet als ik daar nog middenin sta, een jong gezin heb en het allemaal nog veel te fijn is.
  Zoiets zeg je écht niet als je in de situatie hebt gezeten dat je alleen nog maar wacht op het verlossende telefoontje dat er een orgaan voor je is. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat u die situatie niet uit eigen ervaring kent... Want dan ga je, en je hoopt dat het mag aanslaan en dat je er nog heel lang kunt zijn voor je gezin en iedereen die je lief is. Er ís geen andere weg.
  Hopelijk komt die er ooit, in de vorm van gekweekte organen bijvoorbeeld. Tot dan toe moeten we het hiermee doen.

  (Sorry als ik te fel overkom maar dit raakt me elke keer heel erg.)

 • T.Bouman-Westra, Hoogwoud
  02-10-2016 19:43

  Pia Dijkstra komt bij mij over als een oprechte vrouw.
  Maar ik heb het idee dat Pia geen idee heeft wat er werkelijk gebeurt omtrent orgaandonatie. En mensen van Nier Nieuws, ik zou u zo graag willen wijzen op de andere kant.
  Wat de donor moet ondergaan. Onder het mom dat men niks kan horen of voelen en dat het proces niet omkeerbaar is.
  Kortom dat er geen bewustzijn meer is.
  Vele getuigenissen spreken, die voor uitname van hun organen wel bijkwamen, dat ze de heftige pijnen hebben gevoeld met de testen, dat ze hebben gehoord dat ze hersendood werden verklaard. Specialisten willen er niet meer aan meewerken. Met eerste incisie regeert men, net als iemand die te weinig narcose heeft en nog wat toegediend krijgt. Waarom krijgt iemand spierverslappers? Om de omstanders in de OK gerust te stellen?
  Het is heftig wat ik zeg, maar lieve mensen onderzoek en bepaal dan uw keuze. Namen waar u informatie kan vinden: Ger Lodewick, Zack Dunlap, Annet Wood.
  Allen die betrokken zijn orgaan donatie, heel veel wijsheid en moed om werkelijk te kijken. Mensen die wachten op een orgaan wens ik veel sterkte en dat ze een andere weg vinden of vrede hebben met een eventueel naderend einde op aarde. Mensen die een dierbare hebben die orgaan uitname hebben ondergaan wens ik met heel mijn hart sterkte om dit te verwerken en een plek te geven.Weet U handelde ter goeder trouw.
  Dat we in Nederland een voorbeeld mogen zijn en de mogelijk stervende mens respecteren.

 • Hoogwoud
  02-10-2016 17:34

  Er is veel beroering omtrent orgaandonatie. Logisch, want velen voelen intuïtief dat er iets niet klopt.
  Dat was ook zo met mij en heb me verdiept in de materie.
  Met de grootste mogelijke zorgvuldigheid heb ik een verslag geschreven. wie daar belangstelling voor heeft, kan ik het toezenden. mail: lichtoporgaandonatie@gmail.com
  Dat ieder ingelicht mag worden wat er werkelijk aan de hand is.
  Er kan namelijk geen levend orgaan uit een dood lichaam getransplanteerd worden.
  Er zijn al vele voorbeelden dat mensen vlak voor uitname van de organen bij zijn gekomen. O.a. Zack Dunlop.
  Ook vertellen mensen die op tijd bijkwamen dat ze wel degelijk de zeer pijnlijke test hadden gevoeld en horen spreken dat ze hersendood werden verklaard.
  De hersendood term is in het leven geroepen om wettelijk organen te kunnen "oogsten" zoals men het noemt.
  Natuurlijk denken we ook aan de zieke mens die een orgaan verlangt van een ander.
  mijn wens is dat ook die mensen innerlijk vrede kunnen hebben met hun situatie. Op een andere manier kijken naar hun ziek zijn of vrede hebben met een naderend einde van dit aardse leven.
  Maar dat vooral een potentiële donor, die die wellicht (soms dus niet) stervend is een menswaardig stervensproces mag ondergaan, ook voor de naasten. En niet op gruwelijke wijze versneld sterft door uitname van de organen ten behoeve van een ander. Zijn er meer belangen in het spel?
  Veel wijsheid en liefde, Tine Bouman.
  Hoogwoud.

 • Ruudje
  02-10-2016 17:13

  Wat een krankzinnige reactie van deze mevrouw. Hoe komt ze erbij dat de overheid zich iets toe-eigent uit lichamen? Waar leest ze dat precies in het wetsvoorstel?

 • carla, anna paulowna
  02-10-2016 17:01

  Dat er van de kant van de orgaan-ontvanger enige waardering kan zijn voor het voorstel van Pia Dijkstra kan ik me nog voorstellen maar dat een partij met 'democratie' in de naam zich alle lichamen van ons burgers toeëigend ? Is dat een prijs waard ? Ik vind van niet !
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier