Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Baxter trekt stekker uit speciale hemodialysemachine voor thuisgebruik

Door Jeroen van Setten 

Te duur, een te kleine markt en een te lage winstverwachting. Dat zijn de belangrijkste redenen voor dialysegigant Baxter om de stekker uit hun project voor een kleine machine voor thuishemodialyse te trekken. In april van dit jaar kondigde Baxter nog vol trots de eerste patiëntentrials met de Vivia aan.

Bijzonder aan het ontwerp van Baxter, dat in 2014 met veel tromgeroffel werd aangekondigd, was onder meer dat het een geïntegreerde waterzuiveringsinstallatie zou gaan bevatten. Die ging bestaan uit een reverse-osmosedeel gekoppeld met een elektro-deïnonisatie-eenheid, die water zou kunnen leveren dat zuiverder is dan met alleen de gebruikelijke reverse-osmosewaterzuivering. De installatie zou ook maar heel weinig onderhoud nodig hebben.

Baxters nieuwe CEO Joe Almeida, die eind vorig jaar aantrad, heeft hiermee een sterk signaal afgegeven over de koers die Baxter verder denkt te gaan varen. Almeida zegt de thuisdialysmarkt na zijn aantreden zeer zorgvuldig te hebben bestudeerd. Zijn conclusie luidt dat thuishemodialyse om diverse redenen niet rendabel te krijgen is. Hij noemde onder meer de distributie van de disposables. Een lading per vrachtwagen naar een centrum brengen kost een fractie van het langs 24 adressen rijden met bestelwagens.

De beurswaarde van NxStage Medical, de fabrikant van feitelijk de enige speciale thuishemodialysemachine op de Nederlandse markt, steeg sterk na de aankondiging van het beëindigen van het Baxter project. Er zijn nog verschillende andere fabrikanten in de race naar de thuishemodialysemarkt. Daaronder is ook de Nierstichting met het "draagbare-kunstnierproject".

sterren Gepubliceerd: donderdag 18-08-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • R.Vermeulen, Drunen
  30-09-2016 20:55

  Wat hier is gebeurt is niet handig. Het oude Gambro is in de afgelopen jaren opgeslokt door Baxter en daarmee is ook de ontwikkeling van hemodialyse (HD) apparatuur voor de Europese markt, bij deze firma tot staan gekomen. Jammer want juist Gambro was een A merk. De focus lag op dit in Amerika ontworpen apparaat, op de thuismarkt. Of de nu aangedragen commerciële reden de werkelijke reden is vd terugtrekking, valt nog te bezien. Op de website vd Inspectie voor de gezondheidszorg, valt te lezen dat er kwaliteitsproblemen waren met juist de waterkwaliteit van dit apparaat.
  Het apparaat bevat juist geen klassiek osmose systeem, maar een nieuw soort filter techniek icm elektrodemineralisatie. Puur technisch gezien is het jammer, want het apparaat heeft een interessant concept. Is dit voor de thuispatiënt een ramp? Neen, ook met klassieke apparatuur kun je gewoon thuis dialyseren. En ook voor dit apparaat van Baxter, zijn nog steeds alle voorzieningen nodig welke ook nodig zijn voor de klassieke oplossing. Vooral het noodzakelijke vloeroppervlak voor de apparatuur, zou een halve vierkante meter minder zijn, maar de overige woning aanpassingen zijn identiek.

 • Petra Gubbels
  24-08-2016 14:35

  Eerst een hoop poeha en blabla en dan de stekker eruit.geld voert weer de boventoon en niet de patient.ik ben er een van en zo zal het dalijk met de draagbare kunstnier ook wel weer aflopen.geld geld en nog eens geld.Als de beurs gangers maar vet kunnen beuren is alles goed.
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier