Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Baxter trekt stekker uit speciale hemodialysemachine voor thuisgebruik

Door Jeroen van Setten 

Te duur, een te kleine markt en een te lage winstverwachting. Dat zijn de belangrijkste redenen voor dialysegigant Baxter om de stekker uit hun project voor een kleine machine voor thuishemodialyse te trekken. In april van dit jaar kondigde Baxter nog vol trots de eerste patiëntentrials met de Vivia aan.

Bijzonder aan het ontwerp van Baxter, dat in 2014 met veel tromgeroffel werd aangekondigd, was onder meer dat het een geïntegreerde waterzuiveringsinstallatie zou gaan bevatten. Die ging bestaan uit een reverse-osmosedeel gekoppeld met een elektro-deïnonisatie-eenheid, die water zou kunnen leveren dat zuiverder is dan met alleen de gebruikelijke reverse-osmosewaterzuivering. De installatie zou ook maar heel weinig onderhoud nodig hebben.

Baxters nieuwe CEO Joe Almeida, die eind vorig jaar aantrad, heeft hiermee een sterk signaal afgegeven over de koers die Baxter verder denkt te gaan varen. Almeida zegt de thuisdialysmarkt na zijn aantreden zeer zorgvuldig te hebben bestudeerd. Zijn conclusie luidt dat thuishemodialyse om diverse redenen niet rendabel te krijgen is. Hij noemde onder meer de distributie van de disposables. Een lading per vrachtwagen naar een centrum brengen kost een fractie van het langs 24 adressen rijden met bestelwagens.

De beurswaarde van NxStage Medical, de fabrikant van feitelijk de enige speciale thuishemodialysemachine op de Nederlandse markt, steeg sterk na de aankondiging van het beëindigen van het Baxter project. Er zijn nog verschillende andere fabrikanten in de race naar de thuishemodialysemarkt. Daaronder is ook de Nierstichting met het "draagbare-kunstnierproject".

sterren Gepubliceerd: donderdag 18-08-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • R.Vermeulen, Drunen
  30-09-2016 20:55

  Wat hier is gebeurt is niet handig. Het oude Gambro is in de afgelopen jaren opgeslokt door Baxter en daarmee is ook de ontwikkeling van hemodialyse (HD) apparatuur voor de Europese markt, bij deze firma tot staan gekomen. Jammer want juist Gambro was een A merk. De focus lag op dit in Amerika ontworpen apparaat, op de thuismarkt. Of de nu aangedragen commerciële reden de werkelijke reden is vd terugtrekking, valt nog te bezien. Op de website vd Inspectie voor de gezondheidszorg, valt te lezen dat er kwaliteitsproblemen waren met juist de waterkwaliteit van dit apparaat.
  Het apparaat bevat juist geen klassiek osmose systeem, maar een nieuw soort filter techniek icm elektrodemineralisatie. Puur technisch gezien is het jammer, want het apparaat heeft een interessant concept. Is dit voor de thuispatiënt een ramp? Neen, ook met klassieke apparatuur kun je gewoon thuis dialyseren. En ook voor dit apparaat van Baxter, zijn nog steeds alle voorzieningen nodig welke ook nodig zijn voor de klassieke oplossing. Vooral het noodzakelijke vloeroppervlak voor de apparatuur, zou een halve vierkante meter minder zijn, maar de overige woning aanpassingen zijn identiek.

 • Petra Gubbels
  24-08-2016 14:35

  Eerst een hoop poeha en blabla en dan de stekker eruit.geld voert weer de boventoon en niet de patient.ik ben er een van en zo zal het dalijk met de draagbare kunstnier ook wel weer aflopen.geld geld en nog eens geld.Als de beurs gangers maar vet kunnen beuren is alles goed.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier