Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Specifieke metaboliet is marker voor cognitieve achteruitgang

Door Gerard Kok 

Achteruitgang van de nierfunctie lijkt samen te hangen met verslechterende cognitieve vermogens. Californische onderzoekers brengen nu één specifieke metaboliet in verband met deze verslechtering van verstandelijke vermogens.

Een metaboliet is product van de stofwisseling, in dit geval een afvalproduct. Bij gezonde personen wordt de metaboliet uit het onderzoek, 4-hydroxyfenylacetaat, in de urine uitgescheiden, maar bij hemodialysepatiënten blijft deze in het bloed zitten, zo blijkt uit het Californische onderzoek.

Voor dit onderzoek werden 321 hemodialyse patiënten onderzocht. Om het cognitief functioneren te bepalen moest elke deelnemer twee tests doen: de Trail Making Test, waarbij proefpersonen 25 punten op een papier zo snel mogelijk moeten verbinden, en de Digit symbol substitution test, waarbij in 90 of 120 seconden zo veel mogelijk cijfers moeten worden vertaald in een karakter (+, =, /, etc.) volgens een legenda.

Met behulp van de bloedwaarden van de deelnemers hadden de onderzoekers inmiddels vier metabolieten geïdentificeerd die mogelijk gelinkt konden worden met een verslechterde cognitieve functie. Uiteindelijk bleek alleen het verband tussen 4-hydroxyfenylacetaat en cognitieve vermogens statistisch stand te houden. Deze metaboliet is een product van de darmflora.

De gevonden metaboliet kan, volgens de onderzoekers, fungeren als een marker om vroegtijdig te signaleren dat de cognitieve vermogens van een hemodialysepatiënt achteruit gaan, zodat er tijdig kan worden ingegrepen. Eén van de auteurs is ook al een vervolgonderzoek gestart om een behandeling te vinden waarmee het niveau van 4-hydroxyfenylacetaat in het bloed omlaag kan worden gebracht. Te denken valt aan verandering in dieet, of wellicht verandering in het dialyseproces.

sterren Gepubliceerd: donderdag 04-08-2016
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • A.van Gurp, Domburg
  07-04-2017 09:27

  Ik heb t precies zo ervaren! Mijn nierfunctie is op z'n laagst 15 geweest en is nu na 2 jaar op 48 ! Maar ik heb t altijd t gevoel gehad dat t door al de medicatie kwam oa Prednison en de vele bloeddruk verlagers . Ben nu helemaal zonder medicatie en voel me stukken beter, ook helderder in m'n hoofd ! Maar geheel zoals voor de 2 jaar geleden ben ik niet meer, helaas. Fijn dat ze blijven onderzoeken.

 • Anna, Amsterdam
  09-08-2016 14:32

  Eindelijk een onderzoek, dat min of meer bevestigd, wat ik al heel lang ervaar. Ik roep altijd tegen iedereen: "niet alleen mijn lichaam ervaart de consequenties van de lage nierfunctie (nu 10 zonder dialyse), maar ook mijn hoofd, mijn denken, mijn geheugen. Dit is de eerste keer, dat ik dit bevestigd zie, alhoewel er nog veel onderzoek naar gedaan moet worden. Iets voor de Nierstcihting?

 • Tony de Ronde, Amsterdam
  08-08-2016 13:43

  Geweldig dat dit type onderzoek, waarbij wordt geprobeerd een stof te linken aan een door de dialyse veroorzaakte aandoening, nu technisch goed mogelijk is geworden en ook gedaan wordt. Dat de hier gevonden stof werkelijk bruikbaar is om als indicator te dienen voor cognitieve achteruitgang is niet aannemelijk. Daarvoor overlappen de waarden van de stof tussen de groepen met én zonder verstandelijke achteruitgang elkaar te veel, en zijn op individueel niveau niet te onderscheiden.

  Door met dit type onderzoek de stoffen te identificeren die met dialyse samengaande aandoeningen als hart –en vaatziekten, neurologische aandoeningen als neuropathie en cognitieve achteruitgang, etc. associëren en mogelijk veroorzaken, kan gericht gezocht worden naar vormen van dialyse die de betreffende stoffen wel goed verwijderen. Met hopelijk als resultaat een verbeterd dialyseproces.
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier