Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gaten dichten en nierzorg verbeteren

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

De gaten in de kennis rond chronische nierschade benoemen en dichten, dat is het doel dat de International Society of Nephrology zich heeft gesteld. Afgelopen week heeft de organisatie, samen met nierspecialisten uit de hele wereld, hierin een betekenisvolle stap gezet.

Afgelopen week vond in Vancouver, Canada, voor het eerst de Global Kidney Health Summit plaats. Voor deze conferentie had de International Society of Nephrology (ISN) vooraanstaande nefrologen en onderzoekers uit het veld uitgenodigd. Het doel: een nieuwe strategie opzetten om de wereldwijde epidemie van nierziekten te lijf te gaan. De blauwdruk is bedoeld om de uitdagingen van de komende vijf tot tien jaar aan te gaan.

Dat nieraandoeningen, waaronder chronische nierschade als gevolg van diabetes of hoge bloeddruk, niet alleen veel persoonlijke schade aanrichten maar ook veel geld kosten, is bekend. Recent publiceerde het Britse NHS Kidney Care een rapport waaruit blijkt dat chronische nierschade meer kost dan borst-, long-, dikkedarm- en huidkanker bij elkaar. 'Een verbeterd begrip van chronische nierschade en van de effectiviteit van en de variatie aan zorgmodellen zijn noodzakelijk voor de internationale zorggemeenschap,' aldus dr. Adeera Levin, president van de ISN. 'Net als de mogelijkheid om nierziekten in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen. Beide zowel uit geneeskundig als vanuit economisch perspectief.'

De vergadering heeft gewerkt aan het omschrijven van de huidige kennis rond chronische nierschade, aan het benoemen van gaten in die kennis en heeft zijn gedachten laten gaan over hoe die gaten kunnen worden gevuld. De deelnemers zijn het eens geworden over concrete strategieën voor onderzoek, onderwijs en het benadrukken van het belang van de nefrologie. Ook hebben ze een start gemaakt met een model om door de tijd heen te kunnen meten hoe het ervoor staat in het vak, en zo te zien waar de vooruitgang plaatsvindt.

De belangrijkste aandachtspunten die uit de vergadering zijn gekomen zijn de volgende:

  • De relatie tussen genetische factoren en de omgeving bij het ontwikkelen van chronische nierschade, en het identificeren van deze factoren in de verschillende delen van de wereld;
  • Een verbeterd begrip van het optreden van chronische nierschade wereldwijd;
  • Zorgen dat er over de hele wereld acceptabele behandeling volgens vastgestelde standaarden mogelijk zijn;
  • Diagnostische methodes verbeteren, net als het begrip van het natuurlijk verloop van chronische nierschade;
  • Garanderen dat klinische onderzoeken op een zinvolle manier worden opgezet en uitgevoerd;
  • Nieuwe behandelvormen onderbouwen, goedkeuren en vaststellen.

De blauwdruk die hieruit voortkomt zal volgens Levin 'speerpuntacties definiëren om de uitkomsten te verbeteren voor mensen die leven met chronische nierschade als gevolg van verschillende oorzaken, in verschillende sociaal-economische en geografische locaties. Het zal gebruikt worden om alle betrokkenen te informeren, waaronder onderzoekers, artsen, patiënten en beleidsmakers.'

De Global Kidney Health Summit is onderdeel van het initiatief Closing the Gaps, waarmee de ASN de zorg bij chronische nierschade vooruit wil brengen. Daarnaast heeft de organisatie het initiatief 0by25 gelanceerd, om sterfte als gevolg van acuut nierfalen tegen te gaan.

sterren Gepubliceerd: maandag 01-08-2016 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier