Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Gaten dichten en nierzorg verbeteren

Door Redactie - Ingezonden mededeling 

De gaten in de kennis rond chronische nierschade benoemen en dichten, dat is het doel dat de International Society of Nephrology zich heeft gesteld. Afgelopen week heeft de organisatie, samen met nierspecialisten uit de hele wereld, hierin een betekenisvolle stap gezet.

Afgelopen week vond in Vancouver, Canada, voor het eerst de Global Kidney Health Summit plaats. Voor deze conferentie had de International Society of Nephrology (ISN) vooraanstaande nefrologen en onderzoekers uit het veld uitgenodigd. Het doel: een nieuwe strategie opzetten om de wereldwijde epidemie van nierziekten te lijf te gaan. De blauwdruk is bedoeld om de uitdagingen van de komende vijf tot tien jaar aan te gaan.

Dat nieraandoeningen, waaronder chronische nierschade als gevolg van diabetes of hoge bloeddruk, niet alleen veel persoonlijke schade aanrichten maar ook veel geld kosten, is bekend. Recent publiceerde het Britse NHS Kidney Care een rapport waaruit blijkt dat chronische nierschade meer kost dan borst-, long-, dikkedarm- en huidkanker bij elkaar. 'Een verbeterd begrip van chronische nierschade en van de effectiviteit van en de variatie aan zorgmodellen zijn noodzakelijk voor de internationale zorggemeenschap,' aldus dr. Adeera Levin, president van de ISN. 'Net als de mogelijkheid om nierziekten in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen. Beide zowel uit geneeskundig als vanuit economisch perspectief.'

De vergadering heeft gewerkt aan het omschrijven van de huidige kennis rond chronische nierschade, aan het benoemen van gaten in die kennis en heeft zijn gedachten laten gaan over hoe die gaten kunnen worden gevuld. De deelnemers zijn het eens geworden over concrete strategieën voor onderzoek, onderwijs en het benadrukken van het belang van de nefrologie. Ook hebben ze een start gemaakt met een model om door de tijd heen te kunnen meten hoe het ervoor staat in het vak, en zo te zien waar de vooruitgang plaatsvindt.

De belangrijkste aandachtspunten die uit de vergadering zijn gekomen zijn de volgende:

  • De relatie tussen genetische factoren en de omgeving bij het ontwikkelen van chronische nierschade, en het identificeren van deze factoren in de verschillende delen van de wereld;
  • Een verbeterd begrip van het optreden van chronische nierschade wereldwijd;
  • Zorgen dat er over de hele wereld acceptabele behandeling volgens vastgestelde standaarden mogelijk zijn;
  • Diagnostische methodes verbeteren, net als het begrip van het natuurlijk verloop van chronische nierschade;
  • Garanderen dat klinische onderzoeken op een zinvolle manier worden opgezet en uitgevoerd;
  • Nieuwe behandelvormen onderbouwen, goedkeuren en vaststellen.

De blauwdruk die hieruit voortkomt zal volgens Levin 'speerpuntacties definiëren om de uitkomsten te verbeteren voor mensen die leven met chronische nierschade als gevolg van verschillende oorzaken, in verschillende sociaal-economische en geografische locaties. Het zal gebruikt worden om alle betrokkenen te informeren, waaronder onderzoekers, artsen, patiënten en beleidsmakers.'

De Global Kidney Health Summit is onderdeel van het initiatief Closing the Gaps, waarmee de ASN de zorg bij chronische nierschade vooruit wil brengen. Daarnaast heeft de organisatie het initiatief 0by25 gelanceerd, om sterfte als gevolg van acuut nierfalen tegen te gaan.

sterren Gepubliceerd: maandag 01-08-2016 | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier