Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DialysepatiŽnt op weg naar de Via Gladiola

Door Jeroen van Setten 

Foto's: Sophie Luderer

Joop Willems (68) loopt al zijn hele leven. Vroeger hard, na een nieuwe hartklep 'gewoon'. Dat hij dialysepatiënt is geworden verandert daar niets aan. Het ochtendwandelingetje, meestal samen met zijn vrouw, is 11 kilometer lang: 'ik voel me gewoon veel beter als ik loop'. Joop loopt nu weer de vierdaagse van Nijmegen. De vier maal 40 kilometer, want met 50 kilometer per dag komt hij niet op tijd voor de dialyse.

'Meestal ben ik rond een uur of twaalf binnen. Dan pak ik de bus naar het CWZ en daar mag ik dan douchen voor de dialyse', vertelt Willems. Met de organisatie van de vierdaagse trof hij wel een speciale regeling, hij mag op dinsdag en donderdag vroeg starten zodat hij op tijd binnen is voor de dialyse. 'Normaal wissel je per jaar de vroege en late start', zegt hij. 'En omdat ik vorig jaar ook al op dinsdag en donderdag vroeg en woensdag en vrijdag laat startte, zou dat nu omgekeerd zijn.'

Maar dat is ook het enige waaraan iemand iets bijzonders aan Joop Willems zou kunnen merken. Lopen doet hij 'als vanzelf' ondanks zijn bijzondere gezondheidstoestand. Op een enkele blauwe teennagel na komen zijn voeten de lange wandeltochten altijd onbeschadigd door. Ook slapen is gelukkig geen enkel probleem, 'anders wist ik niet of ik het vol zou houden hoor', geeft hij toe. Omdat hij zo goed slaapt is de nachtdialyse die hij normaal gesproken in Alkmaar ondergaat ook geen probleem. 'Ik slaap er eigenlijk net zo goed als thuis', verklaart de voormalige Hoogovens-medewerker.

Bewegen is erg belangrijk, daarvan is Joop Willems overtuigd. De actie in het CWZ in Nijmegen om het dialysefietsen te stimuleren spreekt hem dan ook erg aan hoewel hij het zelf niet nodig heeft. 'Die mensen moeten gewoon meer bewegen, maar alleen zo'n paar trappers, dat stimuleert niet echt.' Het CWZ wil dan ook een systeem aanschaffen dat op een beeldscherm virtuele fietstochten mogelijk maakt.

'Fietsen tijdens de dialyse is goed voor betere bloeddoorstroming, tegen mogelijke kramp tijdens dialyse, zorgt voor een betere bloeddruk, mogelijk betere kalium- en fosfaatuitslagen, betere conditie, sterkere spieren en botten en het is natuurlijk een leuke afleiding tijdens de uren durende dialysebehandelingen,' zegt CWZ-diëtiste Sophie Luderer erover. Joop Willems ziet dat ook, maar tijdens nachtelijke dialyse is het geen optie en met al zijn wandelkilometers komt hij toch al aan heel veel beweging.

Na twee mislukte transplantaties kort na elkaar heeft Joop nu veel antistoffen. Toch staat hij nu alweer tweeënhalf jaar op de wachtlijst. 'Ze geven me in het VU-ziekenhuis nog best een redelijke kans', zegt hij, 'maar ik zit er niet de hele tijd op te wachten en het lopen blijf ik toch wel doen.'

Vandaag de laatste loodjes. Zijn vrouw loopt zelf niet mee, maar komt hem wel aan de eindstreep met gladiolen opwachten. En als het aan Joop ligt, doet hij het volgend jaar gewoon weer.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 22-07-2016 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Sophie Luderer, Nijmegen
  24-07-2016 13:39

  Ter aanvulling: Joop Willems heeft ook zijn 4e Vierdaagsedag probleemloos uitgelopen! Echt een top prestatie, zeker onder de bizarre weersomstandigheden met hitte, storm en onweer, in combinatie met zijn gezondheidssituatie.
  Daarnaast was zijn steun bij onze actie om dialyserenden (die daartoe in staat zijn) meer te laten bewegen via een virtueel fietsparcours natuurlijk super! We hopen dit virtuele scherm snel aan te kunnen schaffen en Joop volgend jaar weer te kunnen ondersteunen in ons ziekenhuis!

 • Brenda de Coninck, Lelystad
  22-07-2016 15:41

  Wow! RESPECT!
  Een perfecte kandidaat voor de MindSonartest :-)
Thuis prikken voor medicijnspiegel

Een dried blood spot is niets anders dan een bloeddruppeltje uit een vingerprik op een kaartje. Thuis op de bank afgenomen en opgestuurd naar het lab. Herman Veenhof, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker in het UMC Groningen, vraagt zich in zijn promotieonderzoek af of dit polibezoeken van transplantatiepatiënten kan vervangen. En als je toch naar de poli moet komen, kan het dan voor de artsen en voor de patiënten efficiënter? Op 24 februari zal hij zijn proefschrift hierover verdedigen.

'Uit zo'n dried blood spot, ik gebruik bewust de Engelse term want dat doet iedereen, kunnen we creatinine en de vijf meest gebruikte immunosuppressiva meten', legt Veenhof uit. Een patiënt kan zelf thuis bloed prikken en een enkel druppeltje opsturen naar het lab waar het geanalyseerd wordt. De vraag is echter of dit net zo goed en betrouwbaar is als de gewone methode, de buisjes bloed die al twintig jaar worden geprikt en geanalyseerd?

Om antwoord op die vraag te vinden heeft Veenhof transplantatiepatiënten op de prikpoli gevraagd om op hetzelfde tijdstip, tijdens de afname van het buisje bloed, ook een dried blood spot te prikken. Wat bleek? De labwaardes uit een buisje bloed en uit de dried blood spots die op hetzelfde tijdstip geprikt waren, kwamen goed overeen.

Lees meer »

World Kidney Day 2020 »

Traditiegetrouw vindt World Kidney Day plaats op de tweede donderdag van maart; in 2020 is dat op de 12e. Het wereldwijde thema, vastgesteld door de International Society of Nephrology, is Kidney Health for Everyone Everywhere – from Prevention to Detection and Equitable Access to Care. Ofwel: van preventie tot opsporing en gelijke toegang tot zorg. Dit thema lijkt een beetje op dat van 2019, ook toen was het uitgangspunt 'Niergezondheid voor iedereen, overal'.

Lees meer »

NierstichtingChallenge: 25 ideeŽn gehonoreerd »

De projecten van de NierstichtingChallenge 2020 zijn bekend. Na advies van vertegenwoordigers van patiënten en professionals is aan 25 projecten subsidie toegekend. Inmiddels heeft de eerste kennisuitwisseling tussen alle projectleiders plaatsgevonden. De Challenge projecten hebben een looptijd van een jaar en focussen op praktische toepassingen. Het thema van de Challenge 2020 is 'Zorg dichtbij de patiënt'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier