Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zoutinname beter bekijken in relatie tot lichaamsgewicht

Door Merel Dercksen 

Volgens Japanse onderzoekers dien je niet naar de zoutinname sec te kijken, maar moet de zoutconsumptie afgezet worden tegen het gewicht van de patiënt. Dan ontstaat er namelijk een relatie met hoge bloeddruk en andere risicofactoren voor schade aan hart, nieren en vaten.

Hoewel het voor individuen altijd anders uit kan pakken, is er in de algemene bevolking gemiddeld genomen een verband tussen hoge zoutconsumptie en hoge bloeddruk. Maar waar in de meeste onderzoeken geen rekening mee gehouden is, is het gewicht van de onderzochte proefpersonen, behalve dan wellicht als te corrigeren factor bij het bepalen van het risico op hoge bloeddruk. Japanse onderzoekers verwachtten dat het nog best eens uit zou kunnen maken of iemand van 50 kilo een bepaalde hoeveelheid zout binnen krijgt, of dat een ander die 120 kilo weegt, dezelfde hoeveelheid tot zich neemt.

Ze hebben daarom een onderzoek gedaan onder 7629 deelnemers aan een jaarlijks check-upprogramma, die een goede afspiegeling van de bevolking vormen. Van deze mensen hebben ze op basis van een portie urine bepaald, hoeveel zout ze per dag binnen krijgen. Deze hoeveelheid hebben ze afgezet tegen het gewicht van de deelnemers.

De totale zoutinname blijkt te stijgen met een toenemend gewicht. De onderzoekers zagen ook dat de zoutinname per kilogram lichaamsgewicht hoger was bij mensen met hoge bloeddruk. De bovendruk, de filtratiesnelheid van de nieren en de hoeveelheid eiwit in de urine zijn in dit onderzoek allemaal gerelateerd aan de zoutinname per kilo. Ook na correctie voor andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Een overmatige zoutconsumptie per kilogram lichaamsgewicht lijkt samen te hangen met een hogere bloeddruk en als gevolg daarvan orgaanschade. Bij het beoordelen van de zoutinname van een patiënt kan de verhouding tot het gewicht daardoor belangrijke informatie verschaffen, denken de onderzoekers. 

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-07-2016
Bron: Journal of the American Society of Hypertension | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier