Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sanquin waarschuwt voor hepatitis E in leverworst

Door Redactie NierNieuws 

Sanquin, de organisatie voor donorbloed, adviseert mensen die een transplantatie hebben ondergaan geen producten te eten waar varkenslever in zit die niet goed doorgegaard is. Het gaat om leverworst en paté. De reden is dat hierdoor mogelijk een besmetting met het hepatitis E virus overgedragen kan worden. Bij mensen die afweeronderdrukkende medicijnen slikken is er een grote kans dat zo'n besmetting chronisch wordt en tot leverproblemen leidt.

Er bestaan verschillende hepatitis E virussen. Het hier bedoelde virus wordt ook wel varkens HEV genoemd. Sanquin ziet vaak dat donorbloed posititef test voor dit virus. Voor gezonde mensen is dat niet erg: ze hebben geen of weinig last van de infectie en die verdwijnt ook weer. Maar uit recent onderzoek in Rotterdam blijkt dat dat anders is voor mensen die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Bij een groot deel van deze patiënten wordt de infectie chronisch, met risico op snel optredende leverschade tot gevolg. Het verminderen van de afweeronderdrukkende medicatie kan een oplossing zijn, maar dat levert wel weer risico's op voor het getransplanteerde orgaan.

Sanquin heeft onderzocht waar de infecties met het hepatitis E virus vandaan komen. Rauwe producten bleken niet de bron te zijn. Maar in ongeveer acht op de tien leverworsten en patés hebben ze wel (sporen van) het virus aangetroffen. 

Naar schatting 10% van de varkenslevers is HEV positief, doordat hepatitis E een veelvoorkomende infectie is onder varkens. Deze levers worden verwerkt in vleeswaren. In het geval van leverworst wordt de lever rauw verwerkt, waarna de worst kort wordt verhit. Maar dit is zeer waarschijnlijk niet lang genoeg om te zorgen dat de worst ook in het midden zo warm wordt dat alle virusdeeltjes daar inactief worden. Langere verhitting zou de worst onsmakelijk maken.

Het is nog niet duidelijk hoe vaak leverworst en paté de oorzaak zijn van een infectie met hepatitis E bij transplantatiepatiënten. Transplantatieartsen hebben daarom nog geen gezamenlijk standpunt bepaald, maar een aantal neemt liever het zekere voor het onzekere. Nefroloog dr. Stefan Berger: 'In het UMCG zullen wij in elk geval onze transplantatiepatiënten adviseren om voorlopig geen leverworst te eten.'

sterren Gepubliceerd: maandag 27-06-2016 | Reacties (5)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  27-06-2016 17:37

  Beste Wim Kuipers,

  De tijd van Sander slaat op de daadwerkelijk toegepaste minimale verhitting. Die is bedoeld om Listeria te doden. De tijd die wij noemen is een inschatting die door het RIVM gemaakt wordt die nodig is om het hepatitis E virus onschadelijk te maken.

  Het gaat dus om twee verschillende ziekteverwekkers.

  Mbt hepatitis E is nog veel onduidelijk, daarom wordt die verhittingstijd (nog) niet standaard toegepast bij de bereiding van vleeswaren.
  Voor Listeria is het duidelijk dat deze bacterie voorkomt en uitgeschakeld kan worden door twee minuten te verhitten. Daarom wordt dit wel al standaard uitgevoerd.

 • Kuipers, Voorburg
  27-06-2016 17:30

  Beste Sander en redactie,

  Jullie reactie mbt de kerntemperatuur ligt erg ver uit elkaar: een geeft aan dat de kern 72 graden moet halen gedurende 20 minuten, de ander zegt dat deze temperatuur gehaald wordt gedurende 2 minuten ..

  De een lijkt erg lang, de ander erg kort ...

  Als niet-getransplanteerde (maar wel echtgenoot van) neem ik als het zo kort, zo laag verhit wordt ook liever niet meer iets van leverworst.

  Klopt het wel ?

  Gr,
  Wim Kuipers

 • Redactie, Utrecht
  27-06-2016 15:07

  Sander weet meer over het productieproces dan wij.

  Als aanvulling hierop: het RIVM schrijft dat er aanwijzingen zijn dat een kerntemperatuur van meer dan 71 graden Celsius gedurende 20 minuten genoeg zou kunnen zijn om hepatitis E te inactiveren. Maar het onderzoek hiernaar is nog erg beperkt. In elk geval lijkt dit virus daarmee lastiger te bestrijden dan de Listeria bacterie.

  Laat het verder duidelijk zijn dat een leverproduct met alleen virusfragmenten niet besmettelijk zal zijn. Maar de gebruikte test maakt geen onderscheid tussen complete virussen en fragmenten.

  De waarschuwing is dus uit voorzorg gegeven. Het wachten is inderdaad op de uitslag van het project van het RIVM en de NVWA. Het HEVIG-onderzoek dat heel Nederland beslaat loopt tot halverwege 2017.

 • Sander, Amsterdam
  27-06-2016 14:32

  Ja dat lijkt me wel, qua productieproces zitten niet heel veel verschillen in tussen Berliner of gewone leverworst.

  Elke leverworst die fabrieksmatig geproduceerd wordt haalt een kern van 72 graden van minimaal 2 minuten om Listeria af te doden.
  Meestal worden ze langer gekookt, tussen de 20 en 180 minuten afhankelijk van het kaliber (dikte) en type kookproces (hoog tegen de 90 of rond 75℃).

  Interessant dus dat er toch zo vaak sporen van HEP E gevonden worden.

  Vraag:Welke tijd-temperatuur combinatie is er nodig om het virus te inactiveren?

  Ik weet dat het RIVM en de NVWA al bezig zijn met een project om hier meer over te weten te komen.

  Groet,

  Sander
  Kwaliteitsmanager Leverworstproductie.

 • M. Kuipers, Voorburg
  27-06-2016 14:07

  Hallo NN,
  Geldt dit dan ook voor het broodbeleg Leverkaas en Berliner?
  Beide ook een soort van leverworst/paté maar dan met een speklaagje. Fabrieksbereiding weet ik niet.
  Mvg,
  Nier getransplanteerde
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier