Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Schippers: 'Hogere vergoeding voor donoren'

Door Jeroen van Setten 

Volksgezondheidsminister Schippers (VVD) wil de subsidieregeling donatie bij leven zodanig aanpassen, dat ZZP-ers er niet meer op hoeven toe te leggen. Ze zulllen als het aan Schippers ligt nooit minder belastingvrije subsidie ontvangen dan 80% van het minimumloon. De minister zegt dat in een conceptvoorstel voor een aanpassing aan de subsidieregeling die ze naar de Kamer stuurde.

Werknemers in loondienst komen als ze een nier afstaan in de ziektewet. Maar kleine zelfstandigen kunnen inkomsten mislopen en in financiële problemen raken. Schippers wil proberen zoveel mogelijk drempels weg te nemen voor mensen die donor willen worden en de subsidieregeling laten functioneren als vangnet voor deze mensen.

Uit het voorstel dat zij dinsdag naar de Tweede kamer stuurde blijkt dat ook wordt geregeld dat de donor huishoudelijke hulp krijgt. Ook kosten die worden gemaakt om een huisdier elders onder te brengen worden vergoed.

Van 2011 tot 2014 is er 1,7 miljoen euro uitgekeerd via deze regeling, gemiddeld 871 euro per donor. Van de levende donoren vroeg 90% (1985 personen) een bijdrage aan. De minister wil de subsidieregeling verlengen tot 2021.

sterren Gepubliceerd: woensdag 01-06-2016
Bron: Ministerie van VWS | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier