Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Ondervoeding nierpatiŽnten komt door slecht ruiken'

Door Jeroen van Setten 

Nierpatiënten ruiken over het algemeen veel minder goed dan anderen. En dat zou wel eens een belangrijke reden kunnen zijn voor het feit dat ze ook vaak ondervoed zijn. Dat denken althans onderzoekers van de Massachusetts General Hospital and Harvard Medical School in Boston.

Ze presenteerden hun onderzoek tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Amerikaanse National Kidney Foundation. Renal & Urology News sprak daar met de onderzoekers. Onderzoeksleider Sagar Nigwekar vertelde dat de veel voorkomende ondervoeding de aanleiding was voor het onderzoek. Hij noemt ondervoeding een heel belangrijke complicatie van nierziekten.

Vooral dialysepatiënten klagen vaak dat hun het eten niet goed smaakt of dat eten dat ze vroeger lekker vonden, ze niet meer aanspreekt. Waarschijnlijk is de veranderde geurervaring daarvoor de reden. De onderzoekers gebruikten gestandaardiseerde 'scratch-and-sniff' kaarten volgens de University of Pennsylvania Smell Identification Test (UPSIT) om het vermogen tot geuronderscheiding en -identificatie van 28 patiënten met een relatief milde nierziekte, 42 met een ernstige nieraandoening en 15 gezonde proefpersonen met elkaar te vergelijken. Ook de voedingstoestand van de proefpersonen werd gemeten.

De gezonde vrijwilligers konden 87,6% van de aangeboden geuren correct onderscheiden. Bij de nierpatiënten was dat respectievelijk 75,9% en 67,4%. Van de gezonde vrijwilligers had 75% een normale geurfunctie, 20% een mild geurverlies, en 1 persoon (7%) rook zeer slecht. Daarentegen hadden slechts 14 van de 70 patiënten met een nierziekte (20%) een normale geurfunctie, 18 (26%) hadden een mild geurverlies, 16 (23%) roken matig en 16 (23%) zeer slecht. Zes patiënten roken zelfs helemaal niets.

Hoe slechter de nieren van de patiënt er aan toe waren, hoe slechter ze bleken te kunnen ruiken. De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt in het programma HONORR (Helping Olfaction and Nutrition on Renal Replacement) dat beoogt ondervoeding bij nierpatiënten tegen te gaan. De hoop is dat met een bepaald soort astmamedicatie de reukzin kan worden verbeterd en daarmee ondervoeding kan worden tegengegaan.

sterren Gepubliceerd: woensdag 04-05-2016 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier