Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Exclusief voor NierNieuws-lezers: bezoek tentoonstelling Heleen van Tilburg

Wanneer: vrijdag 24-06-2016

Op vrijdagmiddag 24 juni kunt u meedoen aan een bijzonder galeriebezoek. In Frame.de.Galerie in Amersfoort loopt de eerste foto-expositie van Heleen van Tilburg (1962). In kringen van lokale/regionale nierpatiëntenverenigingen, NVN en Nierstichting is Heleen vooral bekend als schrijver, zowel journalistiek als creatief. Maar zij is ook pianist, en fotograaf dus. Frame.de.Galerie in Amersfoort is Heleens eerste fototentoonstelling; later dit jaar volgt een tweede expositie.

Heleen van Tilburg is een creatief multitalent dat hoe dan ook een artistieke levensweg zou hebben bewandeld. Haar ontwikkeling is evenwel mede bepaald door hoe zij haar leven met handicaps tegemoet treedt. Zij heeft onder meer een niertransplantatie ondergaan. Haar verhaal is het waard om gehoord te worden. Tijdens het exclusieve NierNieuws galeriebezoek kunt u de expositie bezoeken én Heleens verhaal live beluisteren:

  • Welkom (namens Frame.de.Galerie en NierNieuws)
  • Dietske van der Brugge van NierNieuws interviewt Heleen van Tilburg. Het publiek mag ook meepraten.
  • Uitgebreide gelegenheid om de expositie te bekijken
  • Gelegenheid om met Heleen of andere mensen bij of na te praten
  • Natuurlijk zijn er drankjes en (dialyse-vriendelijke) hapjes om er een feestelijke middag van te maken

Heleens fotowerk bestaat uit krachtige beelden, waarin zij met fotoshop mooie details uit heel alledaagse dingen naar voren haalt. Raden wat het nou wás waar je naar kijkt is zinloos. Het gaat om wat je ziet, om de spanning, de balans, de schoonheid.

Het gebouw is toegankelijk voor rolstoelen. Er is een lift; echter geen gehandicaptentoilet. Die is wel in een nabijgelegen pand. Bijwonen van deze NierNieuws-middag is gratis. De galerie, NierNieuws en Heleen van Tilburg bieden u deze middag aan. Meldt u zich alstublieft wel even aan i.v.m. de catering. Stuur een mailtje naar redactie@niernieuws.nl, waarin u schrijft met hoeveel personen u komt.

NN galeriebezoek foto-expositie Heleen van Tilburg: vrijdag 24 juni 2016; 15:00 – 17:00 uur

Locatie: Frame.de.Galerie, Stadsring 2 (4e etage), 3811 HR Amersfoort

sterren Gepubliceerd: woensdag 18-05-2016 | Nog geen reacties
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier