Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Award voor project kwaliteit van leven tegen lagere kosten voor oudere nierpatiŽnt

Door Jeroen van Setten 

Moeten ouderen van wie de nieren niet meer voldoende werken nog gaan dialyseren of toch maar beter van niet? Dat was de vraag waarmee het St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein een project in ging dat uitmondde in een hogere kwaliteit van leven tegen lagere kosten voor oudere nierpatiŽnten. En uiteindelijk in de VBHC Excellence Award voor kosteneffectiviteit. Nefroloog Willem Jan Bos (rechts op de foto) nam namens het hele team en het ziekenhuis de prijs in ontvangst.

Oudere patiŽnten van wie de nieren falen worden geconfronteerd met de keuze tussen een nierfunctievervangende therapie of een terughoudend beleid. In het St Antonius Ziekenhuis worden deze patiŽnten zorgvuldig begeleid in een proces van echte shared decision making. Het ziekenhuis verzamelde gegevens over de overleving van oudere nierpatiŽnten die moeten kiezen. Verder werd informatie verzameld en geanalyseerd over kwaliteit van leven, tevredenheid van de patiŽnt en de kosten, voor en na de start van een eventuele dialysebehandeling.

In het project werden oudere patiŽnten gevolgd met een eGFR beneden de 20†ml/min. Het begeleidende team bestond uit nefrologen, een maatschappelijk werker (die soms ook huisbezoeken aflegde), een dialyseverpleegkundige en een diŽtist. De patiŽnten waren allen ouder dan 70 jaar. Van hen kozen er 204 voor een nierfunctievervangende therapie en 107 voor een conservatief beleid. Met name in de groep boven de 80 jaar bleek dat de patiŽnten die niet dialyseerden niet alleen een betere kwaliteit van leven hadden, ze leefden ook ongeveer even lang en ze genereerden aanmerkelijk minder kosten dan hun leeftijdgenoten in de andere groep.

Het project van de Nieuwegeiners scoorde hoog op bijna alle meetpunten die de jury van de VBHC-prijs in ogenschouw nam. Vooral de 'kosteneffectief binnen de volledige cyclus van de zorg' sprong eruit. Het project is volgens de jury vooral indrukwekkend voor wat betreft de kostenreductie vanuit de invalshoek van de patiŽnt. Ook het feit dat de belasting van de patiŽnt een belangrijke parameter is binnen het programma speelde een flinke rol bij de toekenning evenals de nauwe betrokkenheid van de patiŽnt bij de te nemen beslissingen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-04-2016 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier