Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Award voor project kwaliteit van leven tegen lagere kosten voor oudere nierpatiŽnt

Door Jeroen van Setten 

Moeten ouderen van wie de nieren niet meer voldoende werken nog gaan dialyseren of toch maar beter van niet? Dat was de vraag waarmee het St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein een project in ging dat uitmondde in een hogere kwaliteit van leven tegen lagere kosten voor oudere nierpatiŽnten. En uiteindelijk in de VBHC Excellence Award voor kosteneffectiviteit. Nefroloog Willem Jan Bos (rechts op de foto) nam namens het hele team en het ziekenhuis de prijs in ontvangst.

Oudere patiŽnten van wie de nieren falen worden geconfronteerd met de keuze tussen een nierfunctievervangende therapie of een terughoudend beleid. In het St Antonius Ziekenhuis worden deze patiŽnten zorgvuldig begeleid in een proces van echte shared decision making. Het ziekenhuis verzamelde gegevens over de overleving van oudere nierpatiŽnten die moeten kiezen. Verder werd informatie verzameld en geanalyseerd over kwaliteit van leven, tevredenheid van de patiŽnt en de kosten, voor en na de start van een eventuele dialysebehandeling.

In het project werden oudere patiŽnten gevolgd met een eGFR beneden de 20†ml/min. Het begeleidende team bestond uit nefrologen, een maatschappelijk werker (die soms ook huisbezoeken aflegde), een dialyseverpleegkundige en een diŽtist. De patiŽnten waren allen ouder dan 70 jaar. Van hen kozen er 204 voor een nierfunctievervangende therapie en 107 voor een conservatief beleid. Met name in de groep boven de 80 jaar bleek dat de patiŽnten die niet dialyseerden niet alleen een betere kwaliteit van leven hadden, ze leefden ook ongeveer even lang en ze genereerden aanmerkelijk minder kosten dan hun leeftijdgenoten in de andere groep.

Het project van de Nieuwegeiners scoorde hoog op bijna alle meetpunten die de jury van de VBHC-prijs in ogenschouw nam. Vooral de 'kosteneffectief binnen de volledige cyclus van de zorg' sprong eruit. Het project is volgens de jury vooral indrukwekkend voor wat betreft de kostenreductie vanuit de invalshoek van de patiŽnt. Ook het feit dat de belasting van de patiŽnt een belangrijke parameter is binnen het programma speelde een flinke rol bij de toekenning evenals de nauwe betrokkenheid van de patiŽnt bij de te nemen beslissingen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-04-2016 | Nog geen reacties
Wiskundig model maakt schatting van druk in nierfilters

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Didier Collard over het onderzoek naar het meten van druk in de nierfilters in het Amsterdam UMC.

Didier heeft een bachelor wiskunde en natuurkunde gedaan, gevolgd door een master mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Via de zij-instroom is hij daarna geneeskunde gaan studeren en hij heeft inmiddels zijn opleiding tot arts afgerond. Tijdens zijn coschappen raakte Didier betrokken bij onderzoek naar druk en stroomsnelheid in de nierslagader. Nu werkt hij sinds twee jaar als arts-onderzoeker bij de afdeling vasculaire geneeskunde/nefrologie onder leiding van dr. Van den Born en dr. Vogt. Aansluitend bij zijn achtergrond als wiskundige en arts, heeft hij zijn mathematische kennis gebruikt om een model te maken dat de druk schat in de nierfilters. De nierfilters bestaan uit een kluwen haarvaatjes van zo’n 0,1 mm groot, wat het zeer moeilijk maakt om hierin metingen te doen.

Lees meer »

Weer grote prijs voor Martin de Borst »

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier