Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Award voor project kwaliteit van leven tegen lagere kosten voor oudere nierpatiŽnt

Door Jeroen van Setten 

Moeten ouderen van wie de nieren niet meer voldoende werken nog gaan dialyseren of toch maar beter van niet? Dat was de vraag waarmee het St Antoniusziekenhuis in Nieuwegein een project in ging dat uitmondde in een hogere kwaliteit van leven tegen lagere kosten voor oudere nierpatiŽnten. En uiteindelijk in de VBHC Excellence Award voor kosteneffectiviteit. Nefroloog Willem Jan Bos (rechts op de foto) nam namens het hele team en het ziekenhuis de prijs in ontvangst.

Oudere patiŽnten van wie de nieren falen worden geconfronteerd met de keuze tussen een nierfunctievervangende therapie of een terughoudend beleid. In het St Antonius Ziekenhuis worden deze patiŽnten zorgvuldig begeleid in een proces van echte shared decision making. Het ziekenhuis verzamelde gegevens over de overleving van oudere nierpatiŽnten die moeten kiezen. Verder werd informatie verzameld en geanalyseerd over kwaliteit van leven, tevredenheid van de patiŽnt en de kosten, voor en na de start van een eventuele dialysebehandeling.

In het project werden oudere patiŽnten gevolgd met een eGFR beneden de 20†ml/min. Het begeleidende team bestond uit nefrologen, een maatschappelijk werker (die soms ook huisbezoeken aflegde), een dialyseverpleegkundige en een diŽtist. De patiŽnten waren allen ouder dan 70 jaar. Van hen kozen er 204 voor een nierfunctievervangende therapie en 107 voor een conservatief beleid. Met name in de groep boven de 80 jaar bleek dat de patiŽnten die niet dialyseerden niet alleen een betere kwaliteit van leven hadden, ze leefden ook ongeveer even lang en ze genereerden aanmerkelijk minder kosten dan hun leeftijdgenoten in de andere groep.

Het project van de Nieuwegeiners scoorde hoog op bijna alle meetpunten die de jury van de VBHC-prijs in ogenschouw nam. Vooral de 'kosteneffectief binnen de volledige cyclus van de zorg' sprong eruit. Het project is volgens de jury vooral indrukwekkend voor wat betreft de kostenreductie vanuit de invalshoek van de patiŽnt. Ook het feit dat de belasting van de patiŽnt een belangrijke parameter is binnen het programma speelde een flinke rol bij de toekenning evenals de nauwe betrokkenheid van de patiŽnt bij de te nemen beslissingen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 26-04-2016 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier