Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Welke dialysevorm is eigenlijk de beste keus?

Door Valerie van de Flier 

Prof.dr. K.J. Jager

Een onderzoek van de ERA-EDTA Registry wijst uit dat de overlevingskansen van een patiŽnt die met peritoneale dialyse begint niet slechter zijn dan die van patiŽnten die beginnen met hemodialyse. 'Een eventueel verschil in overlevingskansen is daarom niet per se het beste argument om voor HD te kiezen', zegt professor Kitty Jager, epidemioloog en verbonden aan de ERA-EDTA Registry, naar aanleiding van het onderzoek.

Het onderzoek volgde telkens gedurende vijf jaar Europese patiŽnten die tussen 1993 en 2012 begonnen met een niervervangende therapie. Uit het onderzoek blijkt dat in de meest recente periode steeds minder patiŽnten startten met PD of HD terwijl het aantal getransplanteerden steeg.

Wanneer er naar de resultaten per dialysevorm gekeken wordt, blijkt dat PD-patiŽnten in de eerste vijf jaar net iets langer leven dan HD-patiŽnten. Jager: 'Zelfs met de correctie op leeftijd en nierziekte komen PD-patiŽnten er iets beter uit. Dat zou kunnen zijn omdat PD-patiŽnten vaak wat gezonder zijn wanneer ze beginnen.'

Uit het onderzoek wordt vooral duidelijk dat patiŽntoverleving niet de doorslag lijkt te moeten geven bij het kiezen van de dialysevorm. De vraag moet volgens Jager juist zijn wat het beste in iemands dagelijks leven past. 'Voor patiŽnten zijn twee dingen belangrijk: hoe lang kan ik er mee leven en wat is mijn kwaliteit van leven. Het antwoord op de laatste vraag hangt van iemands persoonlijke situatie af. Wat past het beste in haar of zijn dagelijks leven. Het kiezen voor HD kan bijvoorbeeld ook een sociaal aspect hebben.'

Communicerende vaten
Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat er al sinds 2000 in Europa steeds minder met PD wordt gestart. Het starten van HD daalt pas sinds 2009, terwijl het starten op een transplantaat al gedurende 20 jaar steeds verder toeneemt. Jager beschrijft dit als communicerende vaten. Met de toename van levende donoren neemt het aantal patiŽnten dat moet gaan dialyseren af. PatiŽnten die kiezen voor PD zijn ook vaker goede transplantatiekandidaten. 'Wanneer het aantal levende donoren verder toeneemt, is de kans groot dat het aantal PD-patiŽnten nog meer zal afnemen. Deze mensen hoeven dan steeds minder vaak met dialyse te beginnen.'

Maar het lagere aantal patiŽnten dat met dialyse start is niet het hele verhaal. Het totale aantal mensen in de Europese bevolking dat met nierfunctievervanging moet starten lijkt sinds een paar jaar langzaam af te nemen. Jager legt uit dat dit klopt en verschillende verklaringen kan hebben, bijvoorbeeld dat er preventief meer gedaan kan worden om dialyse uit te stellen of te voorkomen. Daarnaast is de nierfunctie waarbij met dialyse begonnen wordt verschoven.

Begin jaren í90 werd meestal begonnen wanneer de nierfunctie (eGFR) vijf tot zes milliliter per minuut was. Dit werd in de jaren daarna vervroegd naar ongeveer tien milliliter per minuut. Vervolgens stelde een publicatie uit AustraliŽ dat de hoogte van de nierfunctie bij het moment van starten weinig verschil maakt en is de trend dus juist om weer later te starten. 'Doordat er later gestart wordt met dialyse, zal uiteindelijk ook niet meer iedereen gaan dialyseren. Door de latere start overlijden patiŽnten mogelijk al aan iets anders voor ze ooit dialyse nodig hebben,' aldus Jager.

De resultaten van dit onderzoek zullen door de ERBP (European Renal Best Practice, een adviesgroep met betrekking tot richtlijnen binnen ERA-EDTA) gebruikt worden bij het aangeven van richtlijnen voor het kiezen van een dialysevorm.

sterren Gepubliceerd: maandag 25-04-2016 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier