Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Opnieuw transplantatieschandaal in Duitsland

Door Jeroen van Setten 

Twee artsen in Noordrijn-Westfalen worden ervan beschuldigd dialysepatiënten jarenlang niet te hebben aangemeld voor transplantatie. Naar het schijnt om ze langer aan de winstgevende dialyse te houden. Een groep patiënten heeft hierover een aanklacht ingediend. Dat meldt het ARD-actualiteitenprogramma FAKT. Het lijkt een nieuw hoofdstuk in een reeks van schandalen rond dialyse en transplantatie in Duitsland.

Drie patiënten waren midden veertig toen ze aan de dialyse kwamen en jarenlang niet werden aangemeld voor transplantatie. De beschuldigde artsen zouden het argument hebben gebruikt dat 'pas na enkele jaren dialyse, aanmelding voor transplantatie kan plaatsvinden'. 

Een dergelijk argument noemt het hoofd van een transplantatiecentrum in Bochum, prof. Richard Viebahn, in de reportage 'feitelijk onjuist'. Het is zelfs een schending van de Duitse transplantatiewet. Die bepaalt namelijk dat de arts de patiënt, 'als het transplanteren van een orgaan medisch geïndiceerd is, [...] onmiddellijk moet aanmelden bij het transplantatiecentrum'.

In de reportage wordt een patiënte opgevoerd die moest afvallen om transplantabel te worden geacht. Ze viel daadwerkelijk tien kilo af, maar haar veranderde status werd in de daaropvolgende acht jaar nooit gecommuniceerd met het transplantatiecentrum van Richard Viebahn. Ze bleef dan ook aan de dialyse.

Volgens FAKT is hier sprake van een hiaat in het systeem, omdat niemand kan zien wanneer er op deze manier wordt gehandeld. Ook de ziektekostenverzekeraars varen blind op wat de arts al of niet doet. 

De Duitse omroep meldt ten slotte met klem dat er door deze situatie geen donornieren verloren zijn gegaan, 'ze zijn alleen ten goede gekomen aan andere patiënten'.

sterren Gepubliceerd: woensdag 13-04-2016
Bron: ARD - FAKT | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Engelse opt-out donorwet stap dichterbij »

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden. Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer).

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier