Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Opnieuw transplantatieschandaal in Duitsland

Door Jeroen van Setten 

Twee artsen in Noordrijn-Westfalen worden ervan beschuldigd dialysepatiënten jarenlang niet te hebben aangemeld voor transplantatie. Naar het schijnt om ze langer aan de winstgevende dialyse te houden. Een groep patiënten heeft hierover een aanklacht ingediend. Dat meldt het ARD-actualiteitenprogramma FAKT. Het lijkt een nieuw hoofdstuk in een reeks van schandalen rond dialyse en transplantatie in Duitsland.

Drie patiënten waren midden veertig toen ze aan de dialyse kwamen en jarenlang niet werden aangemeld voor transplantatie. De beschuldigde artsen zouden het argument hebben gebruikt dat 'pas na enkele jaren dialyse, aanmelding voor transplantatie kan plaatsvinden'. 

Een dergelijk argument noemt het hoofd van een transplantatiecentrum in Bochum, prof. Richard Viebahn, in de reportage 'feitelijk onjuist'. Het is zelfs een schending van de Duitse transplantatiewet. Die bepaalt namelijk dat de arts de patiënt, 'als het transplanteren van een orgaan medisch geïndiceerd is, [...] onmiddellijk moet aanmelden bij het transplantatiecentrum'.

In de reportage wordt een patiënte opgevoerd die moest afvallen om transplantabel te worden geacht. Ze viel daadwerkelijk tien kilo af, maar haar veranderde status werd in de daaropvolgende acht jaar nooit gecommuniceerd met het transplantatiecentrum van Richard Viebahn. Ze bleef dan ook aan de dialyse.

Volgens FAKT is hier sprake van een hiaat in het systeem, omdat niemand kan zien wanneer er op deze manier wordt gehandeld. Ook de ziektekostenverzekeraars varen blind op wat de arts al of niet doet. 

De Duitse omroep meldt ten slotte met klem dat er door deze situatie geen donornieren verloren zijn gegaan, 'ze zijn alleen ten goede gekomen aan andere patiënten'.

sterren Gepubliceerd: woensdag 13-04-2016
Bron: ARD - FAKT | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier