Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Plantaardig voedsel verlaagt kans op nierproblemen

Door Gerard Kok 

Een dieet met relatief veel plantaardige voedingsstoffen betekent minder risico op nierproblemen met hart- en vaatziekten tot gevolg, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers baseren hun stelling op gegevens uit de CARDIA (Coronary Artery Risk Development In young Adults) studie, een relatief kleine, Amerikaanse studie die de mechanismen achter hartziekten bij volwassenen probeert te ontrafelen. De studie begon in 1985 met iets meer dan 5000 deelnemers. Er is geen latere instroom, dus het aantal deelnemers wordt steeds iets lager.

Voor dit onderzoek werden de gegevens van ruim 2000 deelnemers bekeken. Van deze deelnemers werden de opgenomen bloedwaarden bekeken die eerst in 2000/2001 waren gemeten, en nogmaals vijf jaar later. Aan de hand van de bloedwaarden werd bepaald hoeveel groenten, fruit en noten de deelnemers aten. Daarnaast werd de nierfunctie bepaald. Alle deelnemers hadden bij de eerste meting een normale nierfunctie, en waren tussen de 33 en 45 jaar oud. De gegevens lieten zien dat deelnemers die relatief veel groente, fruit en noten aten na vijf jaar meestal een betere nierfunctie hadden, en daarmee minder kans op hartproblemen.

De onderzoekers vertalen dat tot de conclusie dat een voornamelijk plantaardig dieet, met relatief veel vezels, vitaminen en mineralen (en waarschijnlijk minder calorieën) bij jongere volwassenen het risico op nierproblemen verlagen. Hoewel zo'n dieet mooi in de nieuwe schijf van vijf past, is deze studie misschien toch een iets te smalle basis. Al was het maar omdat ik vermoed dat de Amerikaanse situatie niet klakkeloos naar de Europese situatie kan worden vertaald.

sterren Gepubliceerd: donderdag 31-03-2016
Bron: Circulation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier