Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in Paramaribo weer aan zijden draadje

Door Jeroen van Setten 

De financiële situatie van het grootste dialysecentrum in Suriname is zo slecht dat nu de voorraden vrijwel uitgeput zijn, er geen geld is voor de noodzakelijke aanvullingen. Het Nationale Nierdialyse Centrum (NNC) meldt alleen nog vandaag (30-03-2016) en deel van de dialysebehandelingen te kunnen uitvoeren. Daarna zijn ze door de voorraad heen en is het geld op. 'Als er niet snel een oplossing komt, is het wachten op de eerste doden,' zegt Ruben Rozendaal, voorzitter van de Patiëntenraad van het NNC, volgens diverse Surinaamse media.

Rozendaal, eerder vooral bekend omdat hij als oud-couppleger Desi Bouterse aanwees als de moordenaar van twee slachtoffers van de decembermoorden, vindt de situatie zeer stressvol. Er hebben zich de afgelopen maanden vaker zulke situaties voorgedaan. 'Telkens was er net op het laatste moment een oplossing, maar nu lijken de mogelijkheden uitgeput. De andere dialysecentra in Suriname hebben alleen nog materiaal voor hun eigen patiënten. Ze hebben het NNC al een half jaar geholpen om de tekorten op te vangen maar kunnen dat niet veel langer volhouden.'

'Het NNC is het enige centrum dat draait op geld van de staat Suriname. De overige dialysecentra krijgen hun geld rechtstreeks van de verzekeringsmaatschappihjen, waardoor ze het probleem van het NNC niet kennen. En dat terwijl het NNC het grootste aantal patiënten behandelt van alle nierdialysecentra in Suriname', aldus de bezorgde Rozendaal.

Hij zegt te hebben begrepen dat er maandag een container met materiaal is aangekomen. 'Maar hoe snel wordt deze container ingeklaard?' Ook de bevoorrading van de andere centra loopt niet van een leien dakje. 'Een boot met spullen van één van deze centra ligt nu al een week in de haven,' zegt hij. Van een voorraad is geen sprake en die komt voorlopig ook niet op een acceptabel peil zolang de overheid zo slecht van betalen is, zegt Rozendaal. Hij benadrukt dat de hele situatie ontzettend zwaar drukt op de patiënten.

In Suriname zijn zo'n 700 dialysepatiënten, waarvan er 500 onder behandeling zijn bij het NNC 

sterren Gepubliceerd: woensdag 30-03-2016
Bron: Diverse | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Redactie
    31-03-2016 14:12

    In een reactie zeggen het ziekenhuis en het NNC dat de zorg "geen moment in gevaar is geweest". Ze stellen het te betreuren dat "niet correcte en niet geverifieerde informatie via de media is verschaft over de continuïteit van de dialysezorg.” Om dit in de toekomst te voorkomen,willen ze "alle communicatielijnen en afspraken hierover in goed overleg met alle actoren aanscherpen."
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier