Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in Paramaribo weer aan zijden draadje

Door Jeroen van Setten 

De financiële situatie van het grootste dialysecentrum in Suriname is zo slecht dat nu de voorraden vrijwel uitgeput zijn, er geen geld is voor de noodzakelijke aanvullingen. Het Nationale Nierdialyse Centrum (NNC) meldt alleen nog vandaag (30-03-2016) en deel van de dialysebehandelingen te kunnen uitvoeren. Daarna zijn ze door de voorraad heen en is het geld op. 'Als er niet snel een oplossing komt, is het wachten op de eerste doden,' zegt Ruben Rozendaal, voorzitter van de Patiëntenraad van het NNC, volgens diverse Surinaamse media.

Rozendaal, eerder vooral bekend omdat hij als oud-couppleger Desi Bouterse aanwees als de moordenaar van twee slachtoffers van de decembermoorden, vindt de situatie zeer stressvol. Er hebben zich de afgelopen maanden vaker zulke situaties voorgedaan. 'Telkens was er net op het laatste moment een oplossing, maar nu lijken de mogelijkheden uitgeput. De andere dialysecentra in Suriname hebben alleen nog materiaal voor hun eigen patiënten. Ze hebben het NNC al een half jaar geholpen om de tekorten op te vangen maar kunnen dat niet veel langer volhouden.'

'Het NNC is het enige centrum dat draait op geld van de staat Suriname. De overige dialysecentra krijgen hun geld rechtstreeks van de verzekeringsmaatschappihjen, waardoor ze het probleem van het NNC niet kennen. En dat terwijl het NNC het grootste aantal patiënten behandelt van alle nierdialysecentra in Suriname', aldus de bezorgde Rozendaal.

Hij zegt te hebben begrepen dat er maandag een container met materiaal is aangekomen. 'Maar hoe snel wordt deze container ingeklaard?' Ook de bevoorrading van de andere centra loopt niet van een leien dakje. 'Een boot met spullen van één van deze centra ligt nu al een week in de haven,' zegt hij. Van een voorraad is geen sprake en die komt voorlopig ook niet op een acceptabel peil zolang de overheid zo slecht van betalen is, zegt Rozendaal. Hij benadrukt dat de hele situatie ontzettend zwaar drukt op de patiënten.

In Suriname zijn zo'n 700 dialysepatiënten, waarvan er 500 onder behandeling zijn bij het NNC 

sterren Gepubliceerd: woensdag 30-03-2016
Bron: Diverse | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Redactie
    31-03-2016 14:12

    In een reactie zeggen het ziekenhuis en het NNC dat de zorg "geen moment in gevaar is geweest". Ze stellen het te betreuren dat "niet correcte en niet geverifieerde informatie via de media is verschaft over de continuďteit van de dialysezorg.” Om dit in de toekomst te voorkomen,willen ze "alle communicatielijnen en afspraken hierover in goed overleg met alle actoren aanscherpen."
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier