Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in Paramaribo weer aan zijden draadje

Door Jeroen van Setten 

De financiële situatie van het grootste dialysecentrum in Suriname is zo slecht dat nu de voorraden vrijwel uitgeput zijn, er geen geld is voor de noodzakelijke aanvullingen. Het Nationale Nierdialyse Centrum (NNC) meldt alleen nog vandaag (30-03-2016) en deel van de dialysebehandelingen te kunnen uitvoeren. Daarna zijn ze door de voorraad heen en is het geld op. 'Als er niet snel een oplossing komt, is het wachten op de eerste doden,' zegt Ruben Rozendaal, voorzitter van de Patiëntenraad van het NNC, volgens diverse Surinaamse media.

Rozendaal, eerder vooral bekend omdat hij als oud-couppleger Desi Bouterse aanwees als de moordenaar van twee slachtoffers van de decembermoorden, vindt de situatie zeer stressvol. Er hebben zich de afgelopen maanden vaker zulke situaties voorgedaan. 'Telkens was er net op het laatste moment een oplossing, maar nu lijken de mogelijkheden uitgeput. De andere dialysecentra in Suriname hebben alleen nog materiaal voor hun eigen patiënten. Ze hebben het NNC al een half jaar geholpen om de tekorten op te vangen maar kunnen dat niet veel langer volhouden.'

'Het NNC is het enige centrum dat draait op geld van de staat Suriname. De overige dialysecentra krijgen hun geld rechtstreeks van de verzekeringsmaatschappihjen, waardoor ze het probleem van het NNC niet kennen. En dat terwijl het NNC het grootste aantal patiënten behandelt van alle nierdialysecentra in Suriname', aldus de bezorgde Rozendaal.

Hij zegt te hebben begrepen dat er maandag een container met materiaal is aangekomen. 'Maar hoe snel wordt deze container ingeklaard?' Ook de bevoorrading van de andere centra loopt niet van een leien dakje. 'Een boot met spullen van één van deze centra ligt nu al een week in de haven,' zegt hij. Van een voorraad is geen sprake en die komt voorlopig ook niet op een acceptabel peil zolang de overheid zo slecht van betalen is, zegt Rozendaal. Hij benadrukt dat de hele situatie ontzettend zwaar drukt op de patiënten.

In Suriname zijn zo'n 700 dialysepatiënten, waarvan er 500 onder behandeling zijn bij het NNC 

sterren Gepubliceerd: woensdag 30-03-2016
Bron: Diverse | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Redactie
    31-03-2016 14:12

    In een reactie zeggen het ziekenhuis en het NNC dat de zorg "geen moment in gevaar is geweest". Ze stellen het te betreuren dat "niet correcte en niet geverifieerde informatie via de media is verschaft over de continuïteit van de dialysezorg.” Om dit in de toekomst te voorkomen,willen ze "alle communicatielijnen en afspraken hierover in goed overleg met alle actoren aanscherpen."
Jef Schaap overleden

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud. 

Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen. Hij vertelde daarover eerder aan NierNieuws: 'toen realiseerde ik me, dat dit niet vrijblijvend kon zijn. Een hulpprogramma vraagt om werk op lange termijn en niet om een kortstondige oplossing onder het motto wat niet lukt is jammer. Eind 2000 hebben we met een paar mensen de stichting opgericht, om het werk en de verantwoordelijkheid te delen.'

Lees meer »

Wisselingen in Maastricht »

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie. Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier