Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Tolvaptan toch onder voorwaarden vergoeden'

Door Jeroen van Setten 

UPDATE: Inmiddels is bekend geworden dat minister Schippers het volgende advies overneemt: Het Zorginstuut Nederland (ZIN) heeft in december in een adviesbrief aan minister Schippers de aanbevelingen van de Werkgroep Erfelijke Nierziekten van de ERA-EDTA betreffende het gebruik van Jinarc® (tolvaptan) bij cystenieren (ADPKD) vrijwel ongewijzigd overgenomen en alsnog een postief advies voor vergoeding afgegeven.

Het ZIN adviseerde in 2015 tolvaptan niet op te nemen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Een ERA-EDTA werkgroep onder leiding van dr. Ron Gansevoort deed in februari 2016 na de goedkeuring van tolvaptan door het European Medicines Agency, aanbevelingen voor het gebruik. De minister vroeg vervolgens in augustus om een herbeoordeling. 

Intussen vindt ook het ZIN het middel voldoende kosteneffectief om te worden ingezet bij ADPKD. Het baseert zich daarbij niet alleen op de richtlijnen van de werkgroep maar ook op andere (financiële) veranderingen in de situatie. Zo heeft de fabrikant de prijs van het medicijn inmiddels met 14% verlaagd. Daardoor valt de totale kostenlast voor het middel in Nederland ook lager uit. Het middel zou volgens het advies geplaatst moeten worden op bijlage 1B van de Regeling Zorgverzekering: de lijst met medicijnen die geen onderlinge vervangbaarheid kennen.

Alles bij elkaar is het een relatief ingewikkeld advies geworden waardoor tolvaptan niet zonder meer kan worden voorgeschreven in voorkomende gevallen maar er rekening moet worden gehouden met een aantal strikte randvoorwaarden. Samenvattend zegt het ZIN dat het middel alleen mag worden ingezet bij patiënen 'waarvoor een therapeutische meerwaarde is vastgesteld'.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 31-01-2017
Bron: Zorginstituut Nederland | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf – Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs € 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier