Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Tolvaptan toch onder voorwaarden vergoeden'

Door Jeroen van Setten 

UPDATE: Inmiddels is bekend geworden dat minister Schippers het volgende advies overneemt: Het Zorginstuut Nederland (ZIN) heeft in december in een adviesbrief aan minister Schippers de aanbevelingen van de Werkgroep Erfelijke Nierziekten van de ERA-EDTA betreffende het gebruik van Jinarc® (tolvaptan) bij cystenieren (ADPKD) vrijwel ongewijzigd overgenomen en alsnog een postief advies voor vergoeding afgegeven.

Het ZIN adviseerde in 2015 tolvaptan niet op te nemen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Een ERA-EDTA werkgroep onder leiding van dr. Ron Gansevoort deed in februari 2016 na de goedkeuring van tolvaptan door het European Medicines Agency, aanbevelingen voor het gebruik. De minister vroeg vervolgens in augustus om een herbeoordeling. 

Intussen vindt ook het ZIN het middel voldoende kosteneffectief om te worden ingezet bij ADPKD. Het baseert zich daarbij niet alleen op de richtlijnen van de werkgroep maar ook op andere (financiële) veranderingen in de situatie. Zo heeft de fabrikant de prijs van het medicijn inmiddels met 14% verlaagd. Daardoor valt de totale kostenlast voor het middel in Nederland ook lager uit. Het middel zou volgens het advies geplaatst moeten worden op bijlage 1B van de Regeling Zorgverzekering: de lijst met medicijnen die geen onderlinge vervangbaarheid kennen.

Alles bij elkaar is het een relatief ingewikkeld advies geworden waardoor tolvaptan niet zonder meer kan worden voorgeschreven in voorkomende gevallen maar er rekening moet worden gehouden met een aantal strikte randvoorwaarden. Samenvattend zegt het ZIN dat het middel alleen mag worden ingezet bij patiënen 'waarvoor een therapeutische meerwaarde is vastgesteld'.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 31-01-2017
Bron: Zorginstituut Nederland | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier