Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Tolvaptan toch onder voorwaarden vergoeden'

Door Jeroen van Setten 

UPDATE: Inmiddels is bekend geworden dat minister Schippers het volgende advies overneemt: Het Zorginstuut Nederland (ZIN) heeft in december in een adviesbrief aan minister Schippers de aanbevelingen van de Werkgroep Erfelijke Nierziekten van de ERA-EDTA betreffende het gebruik van Jinarc® (tolvaptan) bij cystenieren (ADPKD) vrijwel ongewijzigd overgenomen en alsnog een postief advies voor vergoeding afgegeven.

Het ZIN adviseerde in 2015 tolvaptan niet op te nemen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Een ERA-EDTA werkgroep onder leiding van dr. Ron Gansevoort deed in februari 2016 na de goedkeuring van tolvaptan door het European Medicines Agency, aanbevelingen voor het gebruik. De minister vroeg vervolgens in augustus om een herbeoordeling. 

Intussen vindt ook het ZIN het middel voldoende kosteneffectief om te worden ingezet bij ADPKD. Het baseert zich daarbij niet alleen op de richtlijnen van de werkgroep maar ook op andere (financiële) veranderingen in de situatie. Zo heeft de fabrikant de prijs van het medicijn inmiddels met 14% verlaagd. Daardoor valt de totale kostenlast voor het middel in Nederland ook lager uit. Het middel zou volgens het advies geplaatst moeten worden op bijlage 1B van de Regeling Zorgverzekering: de lijst met medicijnen die geen onderlinge vervangbaarheid kennen.

Alles bij elkaar is het een relatief ingewikkeld advies geworden waardoor tolvaptan niet zonder meer kan worden voorgeschreven in voorkomende gevallen maar er rekening moet worden gehouden met een aantal strikte randvoorwaarden. Samenvattend zegt het ZIN dat het middel alleen mag worden ingezet bij patiënen 'waarvoor een therapeutische meerwaarde is vastgesteld'.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 31-01-2017
Bron: Zorginstituut Nederland | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier