Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

40% orgaandonoren Wales te danken aan nieuw donatiesysteem

Door Jeroen van Setten 

Minister Mark Drakeford

Van de vijftien overleden donoren na invoering van een opt-out systeem voor orgaandonatie in Wales, zijn er zes te danken aan dat systeem. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die de Welshe minister voor volksgezondheid, Mark Drakeford, vandaag bekendmaakte.

Op 1 december werd in Wales een 'soft opt-out' of 'deemed consent' systeem voor orgaandonatie ingevoerd. De hooggespannen verwachtingen lijken te zijn waargemaakt. Het aantal orgaandonoren is door het systeem in de eerste twee maanden fors toegenomen. Dat blijkt na een evaluatie van de cijfers over december en januari.

Uit onderzoek bleek eerder dat de Welsh in overgrote meerderheid voorstander van orgaandonatie na overlijden zijn. Negen van de tien zeggen te willen doneren. Voor de invoering van het nieuwe systeem stonden maar drie op de tien mensen ook werkelijk als donor geregistreerd.

Volgens de overheid weerspiegelt de nieuwe wet de wens van de bevolking en zal het aantal donaties structureel met zeker 25 procent stijgen. Daarmee kunnen jaarlijks 45 levens worden gered. In Wales stierven sinds 2010 zeker 150 mensen terwijl ze op een orgaan wachtten.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-03-2016
Bron: Llywodraeth Cymru | Nog geen reacties
Risico op hoge bloeddruk stijgt na nierdonatie

Donoren van een nier lopen een hoger risico hypertensie te ontwikkelen dan vergelijkbare, gezonde niet-donoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit (Baltimore, VS, iets ten noordoosten van Washington DC).

De onderzoekers bekeken de gegevens van 1295 levende donoren, gemiddeld 6 jaar na hun nierdonatie, en zetten die af tegen de gegevens van 8233 gezonde niet-donoren. Uit deze gegevens bleek dat donoren over het geheel genomen 19% meer kans liepen hypertensie (hoge bloeddruk) te krijgen. Voor zwarte donoren was dit getal zelfs 27%. Daarnaast ging de eGFR (filtratiesnelheid, maat voor de nierfunctie) van donoren niet meer omhoog nadat was vastgesteld dat ze hypertensie hadden ontwikkeld.

Normaal gaat de GFR van een donor onmiddellijk na de donatie omlaag (want er is minder nierweefsel om de nierfunctie te vervullen), om daarna langzaam maar zeker weer te stijgen; hoewel ik ook bronnen kan vinden die claimen dat de eGFR van donoren langzaam daalt als gevolg van het normale verouderingsproces (na de initiële daling na de donatie). Maar volgens deze onderzoekers hoort de eGFR van donoren langzaam maar gestaag weer te stijgen, en vlakte deze stijging af bij donoren die hoge bloeddruk kregen.

Lees meer »

Engelse opt-out donorwet stap dichterbij »

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden. Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer).

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier