Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nefroloog praat nauwelijks met patiŽnt over seksueel probleem

Door Jeroen van Setten 

Bij minder dan de helft van de patiënten komen in de gesprekken bij de nefroloog seksuele problemen, die vrijwel altijd ontstaan bij een nierziekte, aan de orde. De belangrijkste reden die daarvoor door de artsen wordt gegeven is 'dat de patiënt niet uit zichzelf aangeeft een probleem te ervaren'. Vrijwel alle nefrologen (85%) vinden dat hieraan tijdens de opleiding onvoldoende aandacht wordt besteed. Dat en meer blijkt uit Nederlands onderzoek onder een derde van de Nederlandse nefrologen, degenen die reageerden op een onderzoeksenquête.

De Leidse onderzoekers stuurden 312 Nederlandse nefrologen een vragenformulier met 50 vragen. Iets meer dan een derde stuurde het formulier volledig en juist ingevuld terug. Vrijwel al die inzenders meldden dat ze in minder dan de helft van de gevallen bij een nieuwe patiënt spreken over seksuele disfunctie. Dat is opvallend, omdat seksuele disfunctie een zeer veel voorkomend probleem is bij nierpatiënten en dan met name bij dialysepatiënten. Van de mannelijke nierpatiënten lijdt 70 procent aan erectiestoornissen en problemen een orgasme te bereiken. Ook bij vrouwelijke patiënten is vaak sprake van een gebrekkig libido. Bij dialysepatiënten is zelfs in 84 procent van de gevallen sprake van een ernstige seksuele disfunctie.

De meest genoemde reden voor het niet aan de orde komen van seksuele disfunctie blijkt te zijn, dat 'de patiënt er niet zelf over begint'. De onderzoekers noemen dat opvallend omdat dat een vicieuze cirkel van vermijding in gang zet. De patiënt spreekt er niet over omdat hij of zij bang is dat de arts er niet over wil kan/spreken en de arts spreekt er niet over omdat de patiënt het probleem niet aan de orde stelt. Andere veel genoemde redenen om het onderwerp te mijden waren dat 'het geschikte moment niet voorbij kwam' en dat er onvoldoende tijd beschikbaar zou zijn.

Een grote meerderheid van de nefrologen, 85 procent, gaf aan te vinden dat er tijdens de opleiding geen of onvoldoende aandacht werd gegeven aan dit aspect van de ziekte en de bespreekbaarheid daarvan. Een ruime meerderheid (65%) zou willen dat er meer aandacht voor kwam in de opleiding. Nefrologen die nog in opleiding zijn, werden voor dit onderzoek niet benaderd.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 15-03-2016
Bron: The Journal of Sexual Medicine | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum Zweden
    21-03-2016 09:49

    Primair praten met je partner. Sommige dingen zijn leuk in het leven en sommige dingen niet. Als het echt een probleem is, dan praat je er zelf wel over en dan eerst samen met de huisarts. Maar als je er samen uit komt, waarom dan verplichte "bemoeizucht" van anderen? Misschien zijn er mensen die er uit zichzelf niet over beginnen, maar met een zo vervelende ziekte als hier het geval is, leer je het wel af om niet te praten. Dat denk ik tenminste.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier