Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Leverklachten bij cystenieren onafhankelijk van genmutatie

Door Merel Dercksen 

De genmutatie die ten grondslag ligt aan dominant overervende cystenieren (ADPKD), heeft invloed op de mate waarin de cystenieren tot uiting komen. Omdat bij deze aandoening ook cysten in de lever kunnen voorkomen, hebben Amerikaanse wetenschappers onderzocht of het aangedane gen ook bepaalt hoe ernstig de cystevorming in de lever is. Dat blijkt niet het geval.

De onderzoekers van de Mayo Clinic hebben de gegevens bestudeerd van patiënten bij wie zowel bepaald was welke genmutatie de oorzaak van de ziekte was, als de lever was opgemeten. Het volume van de lever corrigeerden ze daarbij voor de lengte van de patiënt. In totaal ging het om 434 patiënten bij wie drie verschillende mutaties voorkwamen: twee soorten in het PKD1-gen, en een soort in het PKD2-gen.

De patiënten met een van beide mutaties in het PKD1-gen, de meest voorkomende, hebben gemiddeld veel grotere niervolumes dan de andere patiënten. Ook in verhouding tot hun lengte. Dit betekent meer en/of grotere cysten. Maar het volume van de lever blijkt in deze groep patiënten niet significant af te wijken van de gemiddelden in de andere twee groepen patiënten.

Wel zagen de onderzoekers dat vrouwen gemiddeld grotere levers hebben dan mannen. Vooral bij vrouwen jonger dan 48 jaar nam de lever relatief snel in omvang toe. Na die leeftijd blijkt de lever, in verhouding tot de lichaamslengte, bij veel vrouwen weer in volume af te nemen. Bij mannen blijft hij ook op hogere leeftijd groter worden.

Anders dan bij de nieren, is de mate waarin de ziekte zich in de lever manifesteert bij cystenieren niet afhankelijk van de onderliggende mutatie. Er zijn andere factoren die dit bepalen, waaronder het geslacht van de patiënt.

sterren Gepubliceerd: maandag 07-03-2016
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier