Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Leverklachten bij cystenieren onafhankelijk van genmutatie

Door Merel Dercksen 

De genmutatie die ten grondslag ligt aan dominant overervende cystenieren (ADPKD), heeft invloed op de mate waarin de cystenieren tot uiting komen. Omdat bij deze aandoening ook cysten in de lever kunnen voorkomen, hebben Amerikaanse wetenschappers onderzocht of het aangedane gen ook bepaalt hoe ernstig de cystevorming in de lever is. Dat blijkt niet het geval.

De onderzoekers van de Mayo Clinic hebben de gegevens bestudeerd van patiënten bij wie zowel bepaald was welke genmutatie de oorzaak van de ziekte was, als de lever was opgemeten. Het volume van de lever corrigeerden ze daarbij voor de lengte van de patiënt. In totaal ging het om 434 patiënten bij wie drie verschillende mutaties voorkwamen: twee soorten in het PKD1-gen, en een soort in het PKD2-gen.

De patiënten met een van beide mutaties in het PKD1-gen, de meest voorkomende, hebben gemiddeld veel grotere niervolumes dan de andere patiënten. Ook in verhouding tot hun lengte. Dit betekent meer en/of grotere cysten. Maar het volume van de lever blijkt in deze groep patiënten niet significant af te wijken van de gemiddelden in de andere twee groepen patiënten.

Wel zagen de onderzoekers dat vrouwen gemiddeld grotere levers hebben dan mannen. Vooral bij vrouwen jonger dan 48 jaar nam de lever relatief snel in omvang toe. Na die leeftijd blijkt de lever, in verhouding tot de lichaamslengte, bij veel vrouwen weer in volume af te nemen. Bij mannen blijft hij ook op hogere leeftijd groter worden.

Anders dan bij de nieren, is de mate waarin de ziekte zich in de lever manifesteert bij cystenieren niet afhankelijk van de onderliggende mutatie. Er zijn andere factoren die dit bepalen, waaronder het geslacht van de patiënt.

sterren Gepubliceerd: maandag 07-03-2016
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier