Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Food in progress, dagelijks zes keer kiezen uit drie gerechtjes

Door Redactie NierNieuws 

Hm, niet gek. 'Dat is een blauwebessenshake'. Aan het woord is Tobias Camps van FoodforCare. Hij heeft ons zojuist iets ingeschonken in een van de keukens van het Radboudumc.

De shakes worden geserveerd in echt glas en
voorzien van speciale dikkere rietjes

Het Radboudumc en FoodforCare zijn samen bezig een nieuw concept rond voeding in, in eerste instantie, ziekenhuizen te ontwikkelen. De redactie van NierNieuws is daar erg nieuwsgierig naar: eten speelt een belangrijke rol in het leven van nierpatiënten, en niet altijd een leuke. Ziekenhuiseten neemt daarbinnen weer een aparte plaats in. De bedoeling was dat in januari de verpleegafdeling nefrologie was overgestapt, en een maand later de dialyse. Daarom stonden we vorige week met een afvaardiging van de redactie klaar voor een ontmoeting met medewerkers van FoodforCare en het Radboudumc, onder wie van beide organisaties een diëtist. De afspraak is doorgegaan, maar helaas loopt de invoering wat achter op de oorspronkelijke planning en doen de nierpatiënten het nu nog met de traditionele voeding.

Dat rietje, dat is behoorlijk dik! 'Klopt. Eerst hadden we een rietje dat een millimeter dunner was in doorsnee. Maar de shakes zijn wat steviger, en we hadden de zuigkracht van patiënten toch onderschat. Het dronk dus niet lekker. Daarom hebben we de rietjes aangepast.' Als je overstapt op niet alleen een nieuwe manier van het eten aanbieden, maar ook op een geheel nieuwe kaart, loop je in de praktijk tegen onverwachte dingen aan. Dit was er een. Iets anders is, dat het toch behoorlijk lastig is, om voldoende gerechten te verzinnen die in het dieet van nierpatiënten passen. Reken maar uit: zes keer per dag een keuze uit drie gerechtjes, en dan een cyclus van twee weken. Daar moet variatie in zitten, maar ook een patiënt met een natrium-, kalium- en eiwitbeperking moet wel steeds iets te kiezen hebben. 

Tobias Camps

Het gaat wel lukken, maar heeft even tijd nodig. 'Het was toeval dat nefrologie als een van de laatste afdelingen ingepland stond, maar het komt eigenlijk wel goed uit.' Het team dat de gerechten ontwikkelt, heeft inmiddels ervaring kunnen opdoen met enkelvoudige diëten of beperkingen. We hebben bijvoorbeeld de kaart met natriumarme gerechten gezien, een flink boekwerk. Het sellingpoint dat de gerechten uit kleine porties bestaan en er aantrekkelijk uitzien, lijkt bewaarheid te worden; wie daar zo veel eetlust van krijgt dat een portie niet genoeg is, bestelt er twee. 'Zien jullie het verschil tussen deze twee pannetjes?' Ehm, het ene is rood en het andere zwart. Meer verschil valt er ook niet te ontdekken tussen een gewoon gerecht en de natriumarme variant. Alleen aan de kleur van het pannetje kun je zien of er wel of geen zout in zit. 

De belangrijkste drempel om niet nu met de nieuwe catering te beginnen voor nierpatiënten, blijkt vertraging op de afdeling maag-darm-lever. Hier wordt een nulmeting uitgevoerd. Met de invoering van het nieuwe eten is namelijk ook een uitgebreid onderzoek gestart. Doel is om na te gaan of patiënten echt beter gaan eten, en wat dat voor effect heeft op hun voedingstoestand. De inclusie van voldoende MDL-patiënten voor de nulmeting, dus de bestaande situatie, duurt langer dan gedacht. En deze patiënten liggen samen met de nefrologiepatiënten op een afdeling. Half overstappen gaat niet. Wel gaan de medewerkers ervan uit dat dat dit jaar nog gebeurt. Ze staan trouwens ook te popelen.

Wachten tot een volgend deel van de studie begint hoeft niet, liever niet zelfs. Want iedereen op een afdeling die met het nieuwe concept gaat werken, moet even wennen. De logistiek is anders, en bijvoorbeeld voedingsassistenten krijgen een andere rol. Zij serveren niet meer alleen uit, maar helpen de patiënten ook kiezen. Voordat dat soepel loopt, ben je zo twee weken verder.

De extra wachttijd heeft ook dingen opgeleverd. Naast dat er meer tijd nodig blijkt te zijn voor het ontwikkelen van voldoende keuzes voor nierpatiënten, is er nu bijvoorbeeld ook de kaliumbarometer. Hierop kan een patiënt na elk eetmoment bijtekenen hoeveel kalium in het eten zat, en zo over de hele dag bijhouden of hij niet te veel binnen krijgt.

Mooie dingen dus, en serieuze inzet om een goede catering neer te zetten die aan zo veel mogelijk wensen en eisen voldoet. Jammer dat we nog niet van nierpatiënten zelf hebben kunnen horen hoe dit bevalt. Daarom gaan we graag nog een keer terug. En hopelijk mogen we dan weer proeven.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 04-03-2016 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum - Zweden
    07-03-2016 12:56

    Het is behoorlijk lastig om voldoende gerechten te verzinnen die in het dieet van zelfs een lichte nierpatiŽnt passen. Dat weet ik uit ervaring. Pas toen we zelf brood gingen bakken en eens in de 14 dagen in Duitsland boodschappen gingen doen, kreeg ik het zout onder controle. (in Duitsland staat meestal op het etiket hoeveel zout er in zit.) Wij waren blij met het nieuwe receptenboekje. Hiermee hebben we wat nieuwe recepten toegevoegd aan onze saaie serie.
    Wij houden ons dus aanbevolen..... :-)
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier