Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Zeven vragen aan diŽtist nierziekten Sophie Luderer

Door Redactie NierNieuws 

Sophie Luderer (1974) werkt†bij het Canisius-Wilhelmina
Ziekenhuis†in Nijmegen als diŽtist gespecialiseerd in nierziekten.
Hier heeft ze een digitaal interactief patiŽntenplatform opgezet
voor patiŽnten met nierziekten. Daarnaast schrijft ze mee aan
de landelijke richtlijnen bij nierziekten vanuit de werkgroep
richtlijnen van de DNN (DiŽtisten Nierziekten Nederland).

Waarom is uw werk zoín mooi vak
Een dieet bij nierziekte is vaak complex. Het is een heel gepuzzel om nog een beetje met plezier te kunnen eten, Šls je al eetlust hebt. Er moet rekening gehouden worden met veel verschillende voedingsstoffen. Soms zijn dit stoffen waar men nog nooit van gehoord heeft, die je niet proeft of herkent in je eten en die ook niet zijn terug te vinden op het etiket, maar die wŤl levensbedreigend kunnen zijn. Goede dieetbegeleiding kan veel steun bieden en angst wegnemen. Het is erg mooi en dankbaar werk om iets te kunnen betekenen voor een ander op een moeilijk moment.

Wat maakt u het meest en het minst gelukkig in uw werk
Het meest: als ik merk dat patiŽnten zich prettiger gaan voelen en ik daaraan heb kunnen bijdragen. En het minst: op een dialyseafdeling vallen veel mensen weg door overlijden. Ik kan slecht omgaan met deze verliezen.

Welke gebeurtenis heeft in uw loopbaan de meeste indruk op u gemaakt
Als diŽtist-in-opleiding mocht ik mee kijken bij een openhartoperatie. De te opereren patiŽnte had ik een dag ervoor nog uitleg gegeven over goede voeding bij hart- en vaatziekten. Staand op een krukje, mocht ik letterlijk over haar hoofd meekijken in haar open gezaagde borstkas, omgeven door een geur van dichtgeschroeide bloedvaatjes en onder uitgebreide toelichting van de chirurg. Nadat de operatie voltooid was en de patiŽnte in nog diepe slaap op haar ziekenhuisbed werd over getild, stopte de chirurg het uit haar hand gevallen zakdoekje zorgvuldig terug in haar hand. Een paar dagen later gaf ik haar voedingsadviezen voor thuis mee. Dit hele proces, waarin ik voor het eerst een lichaam van binnen zag, de expertise en betrokkenheid zag van een specialist en merkte hoeveel ondersteuning dieetbegeleiding kan bieden, deed me beseffen dat ik absoluut in de zorgsector wilde werken.

Op welke prestaties in uw werk bent u het meest en het minst trots
Trots ben ik op dat ik na flink doorzetten, zowel in groepsverband als alleen, mooie resultaten heb kunnen bereiken. Zo hebben we met ons†kleine werkgroepje van de DNN, na jarenlange inspanning in privťtijd, landelijke dieetbehandelingsrichtlijnen met zťťr gedetailleerde achtergrondinformatie ontwikkeld. Op kleinere schaal, namelijk alleen voor nierpatiŽnten van CWZ, heb ik†een digitaal, interactief platform opgezet. Via deze site worden patiŽnten uitgebreid geÔnformeerd over nierziekten en hun dieet. De site biedt mogelijkheid ervaringen en recepten te delen en vragen te stellen aan de zorgverleners. Kennis overbrengen is ťťn van de belangrijkste aspecten van mijn vak en ik ben blij dat ik hier zowel landelijk als binnen mijn eigen ziekenhuis aan kan bijdragen.

Voeding en emotie hebben direct met elkaar te maken; patiŽnten vertrouwen een diŽtist vaak veel toe. Dieetbegeleiding bij nierziekte start vaak tijdens een erg zware periode in iemands leven en blijft meestal letterlijk 'tot de dood ons scheidt'. Hierdoor ontstaat vaak een nauw contact. Ik ben niet altijd even goed in staat professionele afstand te bewaren en kan te betrokken raken bij patiŽnten.

Waar zou meer of juist minder onderzoek naar gedaan moeten worden
Meer naar hoe medische producten beter afgestemd kunnen worden op de doelgroep. Waarom bestaan er bijvoorbeeld geen energie-/eiwitrijke producten die praktisch zijn bij een vochtbeperking, zoals bijvoorbeeld een reep of koek? Of hartige drinkvoeding in plaats van mierzoete dranken waar je alleen maar meer dorst van krijgt? Waarom zijn er (soms zelfs natriumbevattende) kaliumbinders waar je een zanderig mondgevoel van krijgt, terwijl je bij een vochtbeperking elk glas dat je drinkt letterlijk moet afwegen?

Er gaat veel kostbare tijd verloren doordat veel instellingen, onafhankelijk van elkaar, eindeloos bezig zijn met het uitdenken van en vergaderen over het inzetten van e-health. Kostbare tijd, want we hebben patiŽnten om voor te zorgen. Al dit gepraat zorgt er vaak voor dat er ondertussen niets praktisch gebeurt. Beter is het gewoon te starten en gaandeweg uit te zoeken of je daadwerkelijk hobbels op de weg tegenkomt. Dan gebeurt er tenminste iets en blijken veel zogenaamde barriŤres niet eens aanwezig. Of eenvoudiger oplosbaar dan gedacht.

Als u minister van Volksgezondheid was, wat zou u dan als eerste doen
Er zou meer transparantie in de voedingsindustrie moeten komen. Je bent wat je eet, maar ondertussen weten we nauwelijks meer wŠt we precies eten. Van gefabriceerde producten is niet te achterhalen wat er allemaal in zit, omdat de hoeveelheid toegevoegde hulpstoffen niet op etiketten vermeld hoeft te worden. Tevens is deze informatie lastig vertaalbaar voor de consument. Zo kan het fosfaat in je bloed ongemerkt harder stijgen door de e-nummers in een koekje dan door een blokje kaas. Kalium wordt bewust aan producten toegevoegd waarvan geclaimd wordt dat deze Ďgoed voor de bloeddrukí zijn. Maar helaas wťl levensgevaarlijk voor nierpatiŽnten, die ůůk in de verleiding komen om producten te kopen die hun bloeddrukproblemen misschien verminderen. Daarnaast wordt er van alles over voedingsmiddelen gesprayd of onnodig zout en suiker toegevoegd, wat voor niemand gezond is. Er zou iets gedaan moeten worden aan de macht van de voedingsmiddelenindustrie. Het is toch bizar dat iedereen denkt dat je met margarine Ďeen gezond productí eet en dat juist natuurlijke producten zoals roomboter en eieren jarenlang in de ban zaten?

Ten slotte: waar bent u en wat doet u over tien jaar
Ik verwacht dat het werk van een diŽtist binnen tien jaar flink zal veranderen. Een deel van ons werk zal waarschijnlijk overgenomen zijn door moderne technologie, zoals het beoordelen van iemands voedingstoestand. Maar veranderingen bieden ook juist nieuwe kansen. Zo ben ik momenteel in samenwerking een game aan het ontwikkelen om dieetkennis bij nierziekte over te brengen. Ik hoop over tien jaar nog steeds vol enthousiasme met nieuwe ontwikkelingen mee te bewegen.


Dit is een artikel in een serie visies op het werkveld van professionals in de nierzorg. De artikelen verschijnen onregelmatig. Meewerken aan de serie? Mail naar de redactie.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-03-2016 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Jos Sparreboom, ÷verum - Zweden
  07-03-2016 13:24

  Citaat: Er zou iets gedaan moeten worden aan de macht van de voedingsmiddelenindustrie. Het is toch bizar dat iedereen denkt dat je met margarine Ďeen gezond productí eet en dat juist natuurlijke producten zoals roomboter en eieren jarenlang in de ban zaten?

  O, wat ben ik blij met deze opmerking. Ik heb ooit grote problemen gekregen met een diŽtiste die eiste dat in Becel dik op idioot veel sneeŽn brood zou smeren. (Ik eet maar 2,5 snee brood en zonder vettigheid.)

 • annelies, nijmegen
  07-03-2016 12:34

  wat een SUPER interview, Sophie !!!
  ik ben heen grote fan van joe !!
  en wat een mooie foto !
  het CWZ mag zeer trots zijn op zo'n diŽtiste die zo veel voor patiŽnten betekent.....

 • Dhr. J., Nijmegen
  01-03-2016 13:03

  Wat leuk dat ik dit allemaal lees over mijn eigen dietiste! Ik herken haar er helemaal in. Het heeft mij heel erg geholpen dat ik zo goed begeleid ben door haar. Ik ben trouwens heel tevreden over het hele team van de dialyse in het CWZ. Het is enorm handig dat wij in het CWZ dat patientenplatform hebben. Zouden alle dialysecentra moeten doen!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier