Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aanbeveling voor het gebruik van tolvaptan bij cystenieren gepubliceerd

Door Merel Dercksen 

De Werkgroep Erfelijke Nierziekten van de ERA-EDTA heeft recent aanbevelingen gedaan voor het gebruik van het medicijn tolvaptan bij ADPKD, erfelijke cystenieren. Deze aanbevelingen volgen op de goedkeuring van tolvaptan door het European Medicines Agency. Het medicijn is goedgekeurd voor de Europese markt om bij patiënten met lichte tot matig ernstige nierschade bij wie de nierfunctie snel achteruitgaat, de groei van de cysten en de achteruitgang van de nierfunctie te vertragen.

Om artsen te helpen met de beoordeling welke patiënten dan voor behandeling in aanmerking komen, en wie niet, heeft een groep experts deze aanbevelingen opgesteld. De negen aanbevelingen staan in de volgorde waarin ze het best toegepast kunnen worden bij het nemen van een beslissing. De eerste drie zijn:

  1. Schrijf tolvaptan voor bij patiënten jonger dan 50 met lichte tot matig ernstige nierschade, maar houd daarbij ook rekening met de ernst van de nierschade in verhouding tot de leeftijd. Oudere patiënten met lichte nierschade komen minder snel in aanmerking dan patiënten die als ze nog een stuk jonger zijn al een licht verminderde nierfunctie hebben.
  2. Houd voor de vraag of de nierfunctie van een patiënt snel achteruitgaat de volgende grenswaarden aan: een achteruitgang in de filtratiesnelheid van 5 ml/min per jaar, of gemiddeld 2,5 ml/min per jaar over een periode van vijf jaar. 
  3. Snelle achteruitgang wordt ook gedefinieerd als een toename van het totale niervolume met meer dan 5% per jaar. 

Daarna volgen specifiekere handvatten voor het bepalen of de ziekte bij een patiënt snel verergert, zoals de vorm van de nieren en hun grootte bij een bepaalde leeftijd. Verder doet de werkgroep de aanbeveling om bij patiënten die familieleden hebben die op relatief jonge leeftijd terminaal nierfalen ontwikkelden door cystenieren, om de paar jaar opnieuw te bepalen of de nieren snel achteruitgaan.

Tot slot volgen aanbevelingen die niet ziektespecifiek zijn, namelijk dat er gekeken dient te worden of er ook contra-indicaties zijn, en dat het goed is met de patiënt te bespreken wat de mogelijke bijwerkingen en de gevolgen voor zijn of haar leefstijl zijn. Ook de aanbevolen dosering en het feit dat het medicijn beter niet voorgeschreven kan worden zonder contact met iemand die ervaring heeft met het behandelen van patiënten met cystenieren, zijn in de aanbeveling verwerkt.

sterren Gepubliceerd: donderdag 25-02-2016
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier