Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Aanbeveling voor het gebruik van tolvaptan bij cystenieren gepubliceerd

Door Merel Dercksen 

De Werkgroep Erfelijke Nierziekten van de ERA-EDTA heeft recent aanbevelingen gedaan voor het gebruik van het medicijn tolvaptan bij ADPKD, erfelijke cystenieren. Deze aanbevelingen volgen op de goedkeuring van tolvaptan door het European Medicines Agency. Het medicijn is goedgekeurd voor de Europese markt om bij patiënten met lichte tot matig ernstige nierschade bij wie de nierfunctie snel achteruitgaat, de groei van de cysten en de achteruitgang van de nierfunctie te vertragen.

Om artsen te helpen met de beoordeling welke patiënten dan voor behandeling in aanmerking komen, en wie niet, heeft een groep experts deze aanbevelingen opgesteld. De negen aanbevelingen staan in de volgorde waarin ze het best toegepast kunnen worden bij het nemen van een beslissing. De eerste drie zijn:

  1. Schrijf tolvaptan voor bij patiënten jonger dan 50 met lichte tot matig ernstige nierschade, maar houd daarbij ook rekening met de ernst van de nierschade in verhouding tot de leeftijd. Oudere patiënten met lichte nierschade komen minder snel in aanmerking dan patiënten die als ze nog een stuk jonger zijn al een licht verminderde nierfunctie hebben.
  2. Houd voor de vraag of de nierfunctie van een patiënt snel achteruitgaat de volgende grenswaarden aan: een achteruitgang in de filtratiesnelheid van 5 ml/min per jaar, of gemiddeld 2,5 ml/min per jaar over een periode van vijf jaar. 
  3. Snelle achteruitgang wordt ook gedefinieerd als een toename van het totale niervolume met meer dan 5% per jaar. 

Daarna volgen specifiekere handvatten voor het bepalen of de ziekte bij een patiënt snel verergert, zoals de vorm van de nieren en hun grootte bij een bepaalde leeftijd. Verder doet de werkgroep de aanbeveling om bij patiënten die familieleden hebben die op relatief jonge leeftijd terminaal nierfalen ontwikkelden door cystenieren, om de paar jaar opnieuw te bepalen of de nieren snel achteruitgaan.

Tot slot volgen aanbevelingen die niet ziektespecifiek zijn, namelijk dat er gekeken dient te worden of er ook contra-indicaties zijn, en dat het goed is met de patiënt te bespreken wat de mogelijke bijwerkingen en de gevolgen voor zijn of haar leefstijl zijn. Ook de aanbevolen dosering en het feit dat het medicijn beter niet voorgeschreven kan worden zonder contact met iemand die ervaring heeft met het behandelen van patiënten met cystenieren, zijn in de aanbeveling verwerkt.

sterren Gepubliceerd: donderdag 25-02-2016
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Tien waardevolle tips om de hitte te overleven

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten.

DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag. In overleg met je nefroloog kun je bij dialyse ook wat minder vocht onttrekken dan normaal.

DOEN: een glaasje water vervangen door een beetje bouillon als je licht in je hoofd wordt. Met dit hete weer verlies je niet alleen meer water, maar ook meer natrium.

NIET DOEN: midden op de dag in de hitte gaan zitten. Pas vooral ook op met de zon als je afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt.

DOEN: neem eens een waterijsje in plaats van een paar slokken water. Je doet er langer mee, en koelt er ook nog van af.

Lees meer »

Te snelle correctie natriumbalans valt te voorzien »

Ernstige hyponatriëmie, veel te weinig natrium in je bloed, brengt grote risico's met zich mee en moet daarom zo snel mogelijk in het ziekenhuis worden behandeld. Maar ook de behandeling is niet zonder gevaar: zowel het te langzaam als te snel weer op peil brengen van de natriumspiegel kan tot ernstige complicaties leiden. Canadese artsen stellen nu een puntensysteem voor waarmee snel kan worden bepaald of het toedienen van natrium te snel gaat.

Lees meer »

Wetenschapsdag 2019 »

Inmiddels traditiegetrouw vinden de Wetenschapsdag en de wetenschappelijke najaarsvergadering van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) plaats op de laatste vrijdag voor de vroegste herfstvakantie: 11 oktober. De Wetenschapsdag wordt dit jaar georganiseerd door de NFN, NierNieuws, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. Het programma wordt deze zomer bekend gemaakt, dan is het ook mogelijk om in te schrijven.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier