Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse veroorzaakt steeds meer chemisch afval

Door Merel Dercksen 

Dialysecentra produceren veel afval en hebben een grote 'ecologische voetafdruk'. Maar het bewustzijn dat dat anders kan, groeit. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonne-energie, of door water te recyclen. Maar geheel tegen die trend in, hebben Spaanse onderzoekers geconstateerd dat de hoeveelheid chemisch afval die dialysecentra produceren, juist lijkt toe te nemen.

Volgens de onderzoekers is chemisch afval een tastbaar en behapbaar probleem dat het bewustzijn van zorgverleners rondom het milieu-effect van hun werk kan vergroten. Hier actief mee aan de slag gaan maakt de zorg duurzamer en milieuvriendelijker. Om na te gaan hoe het er in de praktijk aan toe gaat met betrekking tot chemisch afval, hebben ze in de regio Valencia geïnventariseerd hoe veel van dit afval dialysecentra door de jaren heen hebben geproduceerd.

De onderzoekers hebben alleen gekeken naar for-profit (commerciële) centra in de regio. Dat zijn er 22, die samen bijna 70% van alle dialysepatiënten daar behandelen. In de analyse zijn zestien centra meegenomen, over enkele andere, waaronder grote, waren onvoldoende gegevens beschikbaar. Het blijkt dat in de periode 2008-2012 de gemiddelde hoeveelheid chemisch afval per dialysesessie is gestegen van 640 naar 740 gram.

De onderzoekers stellen dat het belangrijk is om te achterhalen waarom de hoeveelheid chemisch afval per sessie die toch al hoog is, nog aan het stijgen is. Maar ze zijn ook tot de constatering gekomen dat informatie over afvalproductie en -verwerking bij hemodialyse schaars is, en moeilijk toegankelijk.

Zeker in het licht van het stijgende aantal nierpatiënten zou het goed zijn een beter beeld te hebben van de afvalproductie en het waterverbruik van dialysecentra, om vervolgens te proberen beide naar beneden te brengen. Volgens de auteurs van dit onderzoek is het niet onmogelijk om het milieu-effect van hemodialyse te minimaliseren.

sterren Gepubliceerd: woensdag 03-02-2016
Bron: Journal of Renal Care | Nog geen reacties
'Twee medicijnen tegen diabetes remmen nierpoblemen'

Twee bestaande diabetesmedicijnen blijken de nieren dusdanig goed te beschermen dat suikerpatiënten veel later of zelfs helemaal niet gedialyseerd hoeven te worden als ze nierproblemen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van farmacoloog prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het gaat om de geneesmiddelen canagliflozine en dapagliflozine, die aan sommige patiënten nu al in combinatie worden voorgeschreven om hun bloedsuikergehalte te verlagen.

Diabetes is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van nierfalen, maar gedurende bijna twee decennia zijn er geen nieuwe behandelingen geweest om de nierfunctie te beschermen in patiënten met type 2 diabetes. Dit onderzoeksresultaat is volgens Lambers Heerspink een grote medische doorbraak omdat mensen met diabetes en nieraandoeningen een extreem hoog risico lopen op nierfalen, een hartaanval, een beroerte en de dood.

De richtlijnen waarin staat welke geneesmiddelen artsen in welke situatie kunnen voorschrijven, worden nu op basis van deze studie aangepast hoewel patiëntenverenigingen daar nog aan twijfelen,. Het onderzoek is gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen New England Journal of Medicine (NEJM) en The Lancet Diabetes & Endocrinologie. Lambers Heerspink presenteert de resultaten deze week in Australië op een diabetescongres.

NierpatiŽnten met een uitkering en de AOW »

De leeftijd waarop je in ons land AOW krijgt, gaat steeds verder omhoog. Volgens de nieuwe regels zijn er mensen die nu pas op hun 67ste AOW ontvangen. Maar wat betekent dit voor een nierpatiënt die ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt? Vroeger zou die uitkering na zijn 65ste stoppen. Is dat nog steeds zo vraagt het blad van de patiëntenvereniging zich deze week af. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet.

Lees meer »

NiertransplantatiepatiŽnten tevreden met thuis meten van nierfunctie »

Patiënten die na een niertransplantatie een apparaatje meekregen om thuis hun nierfunctie te meten, waren daar tevreden over. Thuismeten verlaagde ook het aantal polibezoeken, zonder daarbij in te boeten op de kwaliteit van zorg. Dat concludeert psycholoog Céline van Lint in haar proefschrift dat ze op 5 maart 2019 verdedigde. Het apparaat voor thuismeting lijkt op een glucosemeter.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier