Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cystenieren kunnen nu geautomatiseerd opgemeten worden

Door Gerard Kok 

Amerikaanse artsen zijn er voor het eerst in geslaagd om de grootte van de nieren van patiënten met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte, met behulp van MRI-beelden, volledig automatisch te bepalen.

Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PKD) ontwikkelen zich cysten, vochtblazen, in de nieren. Met het klimmen der jaren groeien de cysten in aantal en omvang, waardoor de nieren een onregelmatige vorm krijgen. De ziekte is erfelijk. Bij autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (Autosomal Dominant PKD - ADPKD) is sprake van 'dominante overerving' van het beschadigde gen dat PKD veroorzaakt.

Van ieder genenpaar dat je hebt dragen je beide ouders de helft bij. Bij aandoeningen die via dominante overerving worden doorgegeven, overheerst de beschadigde helft over de onbeschadigde. Deze aandoeningen kun je krijgen als één van je ouders zijn of haar beschadigde gen aan je doorgeeft. Recessief overerfde aandoeningen kun je alleen krijgen als je van je beide ouders een beschadigd gen krijgt. Deze variant bestaat ook bij PKD (Autosomal Recessive PKD - ARPKD). Het komt minder vaak voor, en heeft doorgaans een ernstiger beloop.

Om het verloop van ADPKD te monitoren, wordt de omvang van de nieren van ADPKD-patiënten regelmatig gecheckt aan de hand van MRI (Magnetic Resonance Imaging) scans. Met behulp van een magnetisch veld worden driedimensionale beelden gemaakt van de nieren van de patiënt, waarmee de precieze omvang bepaald kan worden. Omdat cystenieren zo onregelmatig gevormd (kunnen) zijn, was het tot nu toe onmogelijk het bepalen van de omvang volautomatisch te doen. Voor het 'segmenteren' van de beelden, dat wil zeggen bepalen wat precies nierweefsel is, en wat niet, was nog menselijk handelen nodig, zij het minimaal. Deze laatste stap is nu dus ook geautomatiseerd.

Van minimaal menselijk ingrijpen tot volautomatisch, het is een grotere stap dan het lijkt. Afgaande op mijn eigen ervaring in de IT is het volledig automatiseren van routinematige processen een belangrijk doel om na te streven. De redenen om dat te doen zijn in de medische wereld wellicht anders dan in de IT, maar het doel is, naar ik vermoed, hetzelfde.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-01-2016
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier