Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cystenieren kunnen nu geautomatiseerd opgemeten worden

Door Gerard Kok 

Amerikaanse artsen zijn er voor het eerst in geslaagd om de grootte van de nieren van patiënten met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte, met behulp van MRI-beelden, volledig automatisch te bepalen.

Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PKD) ontwikkelen zich cysten, vochtblazen, in de nieren. Met het klimmen der jaren groeien de cysten in aantal en omvang, waardoor de nieren een onregelmatige vorm krijgen. De ziekte is erfelijk. Bij autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (Autosomal Dominant PKD - ADPKD) is sprake van 'dominante overerving' van het beschadigde gen dat PKD veroorzaakt.

Van ieder genenpaar dat je hebt dragen je beide ouders de helft bij. Bij aandoeningen die via dominante overerving worden doorgegeven, overheerst de beschadigde helft over de onbeschadigde. Deze aandoeningen kun je krijgen als één van je ouders zijn of haar beschadigde gen aan je doorgeeft. Recessief overerfde aandoeningen kun je alleen krijgen als je van je beide ouders een beschadigd gen krijgt. Deze variant bestaat ook bij PKD (Autosomal Recessive PKD - ARPKD). Het komt minder vaak voor, en heeft doorgaans een ernstiger beloop.

Om het verloop van ADPKD te monitoren, wordt de omvang van de nieren van ADPKD-patiënten regelmatig gecheckt aan de hand van MRI (Magnetic Resonance Imaging) scans. Met behulp van een magnetisch veld worden driedimensionale beelden gemaakt van de nieren van de patiënt, waarmee de precieze omvang bepaald kan worden. Omdat cystenieren zo onregelmatig gevormd (kunnen) zijn, was het tot nu toe onmogelijk het bepalen van de omvang volautomatisch te doen. Voor het 'segmenteren' van de beelden, dat wil zeggen bepalen wat precies nierweefsel is, en wat niet, was nog menselijk handelen nodig, zij het minimaal. Deze laatste stap is nu dus ook geautomatiseerd.

Van minimaal menselijk ingrijpen tot volautomatisch, het is een grotere stap dan het lijkt. Afgaande op mijn eigen ervaring in de IT is het volledig automatiseren van routinematige processen een belangrijk doel om na te streven. De redenen om dat te doen zijn in de medische wereld wellicht anders dan in de IT, maar het doel is, naar ik vermoed, hetzelfde.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-01-2016
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier