Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Afwijkende timing start dialyse bij diabetes niet te onderbouwen

Door Merel Dercksen 

Het moment waarop dialyse gestart wordt, zou bij alle nierpatiënten volgens dezelfde criteria bepaald moeten worden. Er is geen bewijs dat het zin heeft om bij mensen met diabetes al te beginnen als hun nierfunctie nog wat beter is, schrijft een team Europese onderzoekers.

Diabetes is een van de belangrijkste oorzaken van nierfalen. Vaak wordt bij deze patiënten dialyse wat eerder, dus bij een minder slechte nierfunctie, gestart dan bij nierpatiënten zonder diabetes. Dit in een poging extra complicaties te voorkomen. Een team Europese wetenschapper is nagegaan of er eigenlijk wel voldoende bewijs is dat deze vroegere start beter is voor diabetici.

Ze hebben hiervoor gezocht naar artikelen over de timing van de start van dialyse bij diabetespatiënten. Daarvan voldeden er elf aan hun criteria. Studies blijken elkaar gedeeltelijk tegen te spreken. Twee observationele onderzoeken hadden als conclusie dat een vroegere start betere overlevingskansen oplevert, een vond geen verschil tussen vroeg of later, en uit zes studies volgt juist dat een latere dialysestart voordelig is voor de overlevingskansen van diabetespatiënten.

Uit de hier opgenomen onderzoeken volgt tussen nierpatiënten met en zonder diabetes geen verschil in effect van de timing van de dialysestart. De auteurs concluderen dan ook dat er geen bewijs is dat nierpatiënten met diabetes baat hebben bij een vroegere dialysestart dan nierpatiënten zonder diabetes. Ze zouden aan de hand van dezelfde criteria beoordeeld moeten worden.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 19-01-2016
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
'Twee medicijnen tegen diabetes remmen nierpoblemen'

Twee bestaande diabetesmedicijnen blijken de nieren dusdanig goed te beschermen dat suikerpatiënten veel later of zelfs helemaal niet gedialyseerd hoeven te worden als ze nierproblemen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van farmacoloog prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Het gaat om de geneesmiddelen canagliflozine en dapagliflozine, die aan sommige patiënten nu al in combinatie worden voorgeschreven om hun bloedsuikergehalte te verlagen.

Diabetes is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van nierfalen, maar gedurende bijna twee decennia zijn er geen nieuwe behandelingen geweest om de nierfunctie te beschermen in patiënten met type 2 diabetes. Dit onderzoeksresultaat is volgens Lambers Heerspink een grote medische doorbraak omdat mensen met diabetes en nieraandoeningen een extreem hoog risico lopen op nierfalen, een hartaanval, een beroerte en de dood.

De richtlijnen waarin staat welke geneesmiddelen artsen in welke situatie kunnen voorschrijven, worden nu op basis van deze studie aangepast hoewel patiëntenverenigingen daar nog aan twijfelen,. Het onderzoek is gepubliceerd in de wetenschappelijke bladen New England Journal of Medicine (NEJM) en The Lancet Diabetes & Endocrinologie. Lambers Heerspink presenteert de resultaten deze week in Australië op een diabetescongres.

NierpatiŽnten met een uitkering en de AOW »

De leeftijd waarop je in ons land AOW krijgt, gaat steeds verder omhoog. Volgens de nieuwe regels zijn er mensen die nu pas op hun 67ste AOW ontvangen. Maar wat betekent dit voor een nierpatiënt die ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt? Vroeger zou die uitkering na zijn 65ste stoppen. Is dat nog steeds zo vraagt het blad van de patiëntenvereniging zich deze week af. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet.

Lees meer »

NiertransplantatiepatiŽnten tevreden met thuis meten van nierfunctie »

Patiënten die na een niertransplantatie een apparaatje meekregen om thuis hun nierfunctie te meten, waren daar tevreden over. Thuismeten verlaagde ook het aantal polibezoeken, zonder daarbij in te boeten op de kwaliteit van zorg. Dat concludeert psycholoog Céline van Lint in haar proefschrift dat ze op 5 maart 2019 verdedigde. Het apparaat voor thuismeting lijkt op een glucosemeter.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier