Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Het nier- en diervriendelijke Kerstmenu 2015

Door Redactie NierNieuws 

Dit jaar geen vlees, vis of gevogelte, maar een volledig diervriendelijk NierNieuws Kerstmenu. Minder vlees eten is niet alleen prima voor uzelf, het is ook goed voor het voortbestaan van onze leefomgeving en met dit menu is het bewijs geleverd dat een Kerstfeest zonder vlees ook een heel lekkere belevenis kan zijn. Natuurlijk is het geheel weer natriumarm, niervriendelijk en voorzien van alle nodige waarden (natrium, kalium, eiwit, fosfaat, kilocalorieën en vocht).

Dit menu hebben we bedacht, gekookt en geproefd samen met Sophie Luderer, diëtist Nierziekten in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen.

Hieronder vindt u voor elke gang een pdf met het recept, en de voedingswaarden per persoon. Het totale menu bevat per persoon: 798 mg natrium, 1749 mg kalium, 38,9 g eiwit, 785 mg fosfaat, 1202 kcal en 690 ml vocht. Eet u ijs bij het nagerecht, dan wordt dat 837 mg natrium, 1824 mg kalium, 40,4 g eiwit, 820 mg fosfaat, 1311 kcal en 719 ml vocht per persoon. 

===============

Paddestoelencappuccino

 

Ricottasouffleetjes met saliepesto

Geroosterde pompoen met 
saffraan en pastinaakraita

Stoofpeer met bitterkoekjesvulling


Laat u ons weten wat u ervan vond? We zien ook graag foto's van uw kersttafel op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/NierNieuws

===============

sterren Gepubliceerd: zondag 13-12-2015 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • D. , Nijmegen
    23-12-2015 14:30

    Wat een heerlijk menu! En wat fijn dat jullie de voedingswaarde zo duidelijk vermelden. Dat maakt het een stuk makkelijker om goed rekening te houden met een dieet.
    Bedankt en fijne feestdagen!
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier