Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Stem op de Vascoscoop!

Door Redactie NierNieuws 

Een klein handzaam echo-apparaatje, waardoor het nooit meer mis gaat met het aanprikken van shunts. Ziet u dat ook wel zitten? Stem dan voor woensdag 9 december 2015, 9:00 op de Vascoscoop en help dit idee naar een eerste plaats in de Ureka Mega Challenge van het UMC Utrecht. Stemmen kan op de site van de Vrienden van het UMC Utrecht en u kunt daarnaast ook nog een like geven op youtube.

De Ureka Mega Challenge is een wedstrijd voor nieuwe ideeën of producten. Het UMC Utrecht wil graag investeren in talent, ondernemerschap en verbetering van de zorg voor de patiënt. Aan goede ideeën ontbreekt het niet, maar vaak stagneren de goede initiatieven en plannen in de realisatiefase. In de Ureka Mega Challenge krijgen de beste ideeën de kans om echt gerealiseerd te worden.

Aanstaande woensdag, 9 december 2015, is de finale. En bij de finalisten zijn Jan Zijlstra en Huibert Tjabbes, die de Vascoscoop bedacht hebben. Dit is een klein echo-apparaatje, dat met klittenband om de arm van een dialysepatiënt vastgemaakt kan worden. De shunt komt zo in beeld, en dat maakt het veel makkelijker om in en keer raak te prikken.

Dr. Peter Blankestijn, nefroloog in het UMC Utrecht: 'de schattingen van hoe vaak er misgeprikt wordt lopen uiteen, tot wel 30%. Zeker is dat het niet nul is, en dat willen we natuurlijk wel. Onder geleide van echo de shunt aanprikken is geen nieuw idee. Maar in de praktijk worden er vaak afgedankte echoapparaten van andere afdelingen gebruikt. Deze apparaten zijn groot en onhandig, en de echokop moet vastgehouden worden om goed te richten. Daarom zijn er dan twee verpleegkundigen nodig om een patiënt aan te prikken.'

'De Vascoscoop is een klein apparaatje, en de verpleegkundige heeft de handen vrij om aan te prikken. Als de Vascoscoop gerealiseerd wordt, zou het aanprikken met echobeeld vele malen gemakkelijker worden. Ik hoop dat dat zo drempelverlagend werkt, dat met echobeeld aanprikken dan gangbare praktijk wordt. Het vermindert niet alleen pijn en bloeduitstortingen bij de patiënt, maar het is ook te verwachten dat het aantal shuntcomplicaties afneemt. En dat willen we natuurlijk allemaal.' Blankestijn ziet het wel zitten dat de Vascoscoop ook aan thuishemodialysepatiënten meegegeven wordt, zodat ook zij of hun partner ervan gebruik kunnen maken.

'De Vascoscoop is een eenvoudige en goedkope manier om het misprikken in shunts te verminderen. Hiermee wordt het aanprikken minder vervelend voor de patiënt, en voorkomen we complicaties. Stem daarom op de Vascoscoop!'

De jury die woensdag bepaalt welk idee de Ureka Mega Challenge 2015 wint, heeft 50.000 euro weg te geven. Om te beslissen wie er met deze prijs vandoor gaat om zijn idee uit te werken, kijken ze niet alleen naar het verhaal van de deelnemers, maar ook naar de reacties uit het veld van de gebruikersgroep. Stem daarom op het youtubefilmpje over de Vascoscoop.

De Vrienden van het UMC Utrecht geven een eigen publieksprijs van 25.000 euro weg. Ook op de site van de Vrienden kunt u stemmen op de Vascoscoop.

De finale is woensdag 9 december van 15:00 tot 17:00 uur en vindt plaats in de collegezaal radiotherapie in het UMC Utrecht. De uitnodiging vindt u hier. Iedereen is welkom, met of zonder spandoek.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 04-12-2015 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Ria, Wormerveer
    04-12-2015 17:53

    Ik ben er zeker voor. Mijn shunt heeft vele bloeduitstortingen. Prikken gaat wel beter.
Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiënten

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen.

Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar. Het risico dat een infectie bij hen fataal afloopt, is reëel. Dr. Ron Gansevoort: 'We willen nagaan wat de prognose is van dialyse- en transplantatiepatiënten die COVID-19 positief zijn. Bovendien willen we nagaan wat risicofactoren zijn voor overlijden, in de hoop daaraan te kunnen sleutelen op korte termijn, zodat we prognose gunstig kunnen beïnvloeden.'

Er bestaat al een database met Europese gegevens over niervervangende therapie: de ERA-EDTA Registry. ERA-EDTA is de Europese organisatie die zich bezighoudt met ontwikkeling van kennis, onderzoek en scholing op het gebied van nierziekten, en voor dat doel ook jaarlijks een van de grootste nefrologiecongressen ter wereld organiseert. Deze database wordt gecoördineerd vanuit Amsterdam. Maar de gegevens hieruit zijn niet te herleiden op individueel niveau, wat voor de huidige crisis wel nodig is.

Lees meer »

Het kan altijd erger »

'Wat gaan we doen?' De ochtendzon gluurt langs de zijkant van de gordijnen en verlicht de slaapkamer een beetje. Mijn man zucht. 'Tja' begint hij: 'anderhalve meter afstand houden lukt niet in de auto. Dat betekent dat ik moet stoppen met de traumabegeleidingen.' Ik draai mijn hoofd terug en staar naar de vensterbank. 'Dat heeft nogal wat consequenties' zeg ik somber. Hij knikt. 'Ik krijg nu al afmeldingen en verzoeken om begeleidingen tijdelijk te stoppen.' Ik zucht.

Lees meer »

Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona »

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier