Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Beschermt het kalium of de volledige dieetverandering de nieren?

Door Merel Dercksen 

Diabetespatiënten die relatief veel kalium eten, lopen op de lange termijn een lager risico op hart- en nierproblemen. Japanse onderzoekers stellen dat het nodig is om te onderzoeken of het verhogen van de hoeveelheid kalium in het dieet het risico op nierfalen verlaagt. Maar het lijkt zeker zo waarschijnlijk dat het gevonden effect niet puur van het kalium afhangt, maar ook van andere aspecten van de voeding.

Steeds meer mensen hebben diabetes type 2. Voor hen is het over het algemeen zinvol om veranderingen in hun voedingspatroon door te voeren. De aanbevelingen zijn onder andere gericht op het verminderen van het risico op hart-, vaat- en nierschade. Dat houdt bijvoorbeeld in: minder calorieën (en daardoor wat gewicht verliezen), minder zout en minder verzadigd vet. In een poging nog andere dieetaspecten te vinden die invloed hebben op het risico dat diabetespatiënten nierschade oplopen, hebben Japanse onderzoekers gekeken naar kalium.

In hun onderzoek hebben ze 623 patiënten met diabetes type 2, maar zonder nierschade betrokken. Aan het begin van het onderzoek hebben ze de uitscheiding van natrium en kalium in de urine van deze patiënten gemeten, als maat voor de inname. Vervolgens hebben ze hen gemiddeld elf jaar gevolgd en geregistreerd of de nierfunctie zo ver achteruitging dat dialyse of transplantatie nodig was. Ook keken de onderzoekers naar hartinfarcten en beroertes. Het verloop van de nierfunctie was daarnaast een uitgebreider punt van aandacht.

Gedurende de hele studieperiode kwam het 134 keer voor dat een patiënt terminaal nierfalen ontwikkelde, of een infarct kreeg. De onderzoekers hebben geen verband met de hoeveelheid natrium in de urine gevonden, maar wel met de hoeveelheid kalium. Hoe meer kalium de patiënten aan het begin van de onderzoeksperiode uitplasten, en dus hoe meer ze met hun voeding binnen kregen, hoe kleiner de kans dat een van deze ernstige complicaties optrad. Meer kalium ging ook samen met een kleinere kans op snelle achteruitgang van de nierfunctie.

De onderzoekers stellen dat het zinvol is om te onderzoeken of het verhogen van de hoeveelheid kalium in het dieet van patiënten met diabetes type 2 ervoor zorgt dat hun nieren minder snel achteruit gaan. Daarbij kun je om te beginnen al opmerken dat bekend is dat de bloeddruk bij hypertensie al zakt als mensen meer kalium binnen krijgen, zelfs als ze de hoeveelheid natrium in hun dieet niet verlagen. En dat is gunstig voor de nieren.

Ook is het vaak zo dat mensen die gezonder gaan eten en een deel van de calorie- en vetrijke zoute eiwitbommen in hun dagelijkse voeding willen vervangen, vanzelf meer groente gaan eten. Althans, in de westerse wereld. In Japan niet altijd, blijkt uit de opmerking van onderzoeker Shin-ichi Araki dat een dieet dat 'arm is aan calorieën en natrium, ook te weinig kalium kan bevatten'. Deze verandering in dieet heeft een gunstig effect op het risico op hart- en nierproblemen, die niet zozeer het gevolg zijn van meer kalium, maar van minder zout en verzadigd vet.

Kortom, het is het onderzoeken waard, maar het zou niet verbazend zijn als puur het verhogen van de hoeveelheid kalium in het dieet van diabetespatiënten niet zoveel effect heeft op het risico op nierproblemen. Een totale dieetaanpassing, waarbij een van de effecten is dat de voeding meer kalium gaat bevatten, lijkt betere kaarten te hebben en heeft zich bovendien al bewezen.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-11-2015
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier