Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Maagzuurremmers slecht voor de nieren?

Door Gerard Kok 

Het gebruik van protonpompremmers ter behandeling van brandend maagzuur lijkt hand in hand te gaan met een verhoogd risico op nierinsufficiëntie, zo blijkt uit twee onderzoeken die volgende week op ASN Kidney Week 2015 zullen worden gepresenteerd.

Maagzuurremmers worden ingezet om brandend maagzuur te behandelen. Bij brandend maagzuur vloeit maagzuur terug van de maag in de slokdarm. In de maag kan maagzuur geen kwaad; de maag heeft er voldoende beschermingsmechanismen tegen. De slokdarm heeft die mechanismen echter niet, en daar kan het maagzuur wel schade berokkenen, zeker als brandend maagzuur vaker optreedt. Hoewel de oorzaken voor brandend maagzuur verschillen, wordt het, ook in Nederland, meestal behandeld door de productie van maagzuur aan banden te leggen met behulp van medicijnen als protonpompremmers.

Beide onderzoeken die volgende week worden gepresenteerd leggen een link tussen het gebruik van protonpompremmers en nierinsufficiëntie. Uit het ene onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit in Baltimore (VS), op de gegevens van een kwart miljoen deelnemers tussen 1996 en 2014, kwam naar voren dat de patiënten die protonpompremmers gebruikten een 20-50% hoger risico op nierinsufficiëntie liepen. De onderzoekers van de andere studie, van de universiteit van New York at Buffalo (ook VS), ontdekten dat ongeveer een derde van bijna 72.000 patiënten tussen 2001 en 2008 nierproblemen ontwikkelde, en dat iets meer dan een kwart van hen protonpompremmers gebruikte.

Er lijkt dus een verband te zijn tussen het gebruik van protonpompremmers en het risico op nierinsufficiëntie, maar het is wellicht belangrijk om op te merken dat dit geen oorzakelijk verband hoeft te zijn. Met andere woorden, het is (nog) niet duidelijk of het gebruik van protonpompremmers het risico op nierproblemen echt verhoogt. Het verband komt mogelijk op een ander manier tot stand: het is bijvoorbeeld bekend dat diabetespatiënten relatief vaak protonpompremmers gebruiken, maar diabetes betekent ook een verhoogd risico op nierinsufficiëntie. Dan treden protonpompremmers en nierproblemen dus samen op, maar is er een gezamenlijke oorzaak in diabetes. Hoe het verband precies ligt zal dus nog moeten worden uitgezocht.

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-10-2015
Bron: Medical News Today | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, ÷verum - Zweden
    02-11-2015 08:24

    Maar al te vaak denken de medici "we hebben een pil".
    Vaak is het onnodig. Appel of zelf gemaakte appelmoes helpt ook tegen brandend maagzuur. Vaak is ťťn enkel hapje al voldoende, bij mij althans.
    Appelmoes is in te vriezen en kan dus altijd bij de hand zijn.
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier