Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Maagzuurremmers slecht voor de nieren?

Door Gerard Kok 

Het gebruik van protonpompremmers ter behandeling van brandend maagzuur lijkt hand in hand te gaan met een verhoogd risico op nierinsufficiëntie, zo blijkt uit twee onderzoeken die volgende week op ASN Kidney Week 2015 zullen worden gepresenteerd.

Maagzuurremmers worden ingezet om brandend maagzuur te behandelen. Bij brandend maagzuur vloeit maagzuur terug van de maag in de slokdarm. In de maag kan maagzuur geen kwaad; de maag heeft er voldoende beschermingsmechanismen tegen. De slokdarm heeft die mechanismen echter niet, en daar kan het maagzuur wel schade berokkenen, zeker als brandend maagzuur vaker optreedt. Hoewel de oorzaken voor brandend maagzuur verschillen, wordt het, ook in Nederland, meestal behandeld door de productie van maagzuur aan banden te leggen met behulp van medicijnen als protonpompremmers.

Beide onderzoeken die volgende week worden gepresenteerd leggen een link tussen het gebruik van protonpompremmers en nierinsufficiëntie. Uit het ene onderzoek, uitgevoerd aan de Johns Hopkins universiteit in Baltimore (VS), op de gegevens van een kwart miljoen deelnemers tussen 1996 en 2014, kwam naar voren dat de patiënten die protonpompremmers gebruikten een 20-50% hoger risico op nierinsufficiëntie liepen. De onderzoekers van de andere studie, van de universiteit van New York at Buffalo (ook VS), ontdekten dat ongeveer een derde van bijna 72.000 patiënten tussen 2001 en 2008 nierproblemen ontwikkelde, en dat iets meer dan een kwart van hen protonpompremmers gebruikte.

Er lijkt dus een verband te zijn tussen het gebruik van protonpompremmers en het risico op nierinsufficiëntie, maar het is wellicht belangrijk om op te merken dat dit geen oorzakelijk verband hoeft te zijn. Met andere woorden, het is (nog) niet duidelijk of het gebruik van protonpompremmers het risico op nierproblemen echt verhoogt. Het verband komt mogelijk op een ander manier tot stand: het is bijvoorbeeld bekend dat diabetespatiënten relatief vaak protonpompremmers gebruiken, maar diabetes betekent ook een verhoogd risico op nierinsufficiëntie. Dan treden protonpompremmers en nierproblemen dus samen op, maar is er een gezamenlijke oorzaak in diabetes. Hoe het verband precies ligt zal dus nog moeten worden uitgezocht.

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-10-2015
Bron: Medical News Today | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Jos Sparreboom, Överum - Zweden
    02-11-2015 08:24

    Maar al te vaak denken de medici "we hebben een pil".
    Vaak is het onnodig. Appel of zelf gemaakte appelmoes helpt ook tegen brandend maagzuur. Vaak is één enkel hapje al voldoende, bij mij althans.
    Appelmoes is in te vriezen en kan dus altijd bij de hand zijn.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier