Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in Engels vakantiepark zorgt voor afgunst patiŽnten

Door Merel Dercksen 

In Wales is de eerste mogelijkheid tot hemodialyseren op de camping in Groot BrittanniŽ geopend. PatiŽnten kunnen terecht in een omgebouwde caravan met twee dialysemachines. De vakantie-unit gaat uit van een ziekenhuis in het midden van Engeland en is op dit moment alleen voor de eigen patiŽnten beschikbaar. Dat geeft wel scheve gezichten bij anderen.

Het Derby City Hospital heeft een dependance geopend op het Dinlle Caravan Park in het noorden van Wales. Hier staat een omgebouwde caravan, uitgerust met twee dialysestations. Het ziekenhuis biedt al zijn patiŽnten twee weken per jaar vakantiedialyse aan, die net als de behandeling in het ziekenhuis zelf, vergoed wordt. Een uitkomst voor velen, want anders moeten ze ergens privťdialyse betalen en dat is voor de meeste mensen te duur. Het hele project is een initiatief van afdelingshoofd Carol Rhodes en chef techniek Paul Roome, die al 20 jaar met het idee rondliepen.

Maar dialysepatiŽnten die op Lleyn schiereiland aan de kust van Wales wonen, voelen zich tekort gedaan. Zij reizen elke week tot bijna 400 kilometer, om in het Ysbyty Gwynedd ziekenhuis op het vasteland behandeld te worden. Ze vragen zich nu af, waarom het wťl mogelijk is te dialyseren op een caravanpark, maar niet in een afgelegen gebied als waar zij wonen. Daarbij zeggen ze, 'op weg naar het ziekenhuis komen we langs het caravanpark, dan zouden we toch ook daar kunnen dialyseren?'

Het North Wales Renal Network en de North West Wales NHS Trust zeggen op dit moment met belanghebbenden in gesprek te zijn over de beste manier om de service uit te breiden, wellicht met een dependance op het schiereiland.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 02-09-2008
Bron: North Wales Chronicle | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Henk Bos
    03-09-2008 17:45

    Carol Rhodes en Paul Roome verdienen alle lof.
    Maar ik begrijp wel dat mensen die 400 km moeten rijden in een week graag in zo'n caravan willen dialyseren bij hun in de buurt.
    Als er zo'n Dependance bij hun in de buurt komt is het helemaal geweldig wat deze 2 mensen teweeg gebracht hebben.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier