Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialyse in Engels vakantiepark zorgt voor afgunst patiŽnten

Door Merel Dercksen 

In Wales is de eerste mogelijkheid tot hemodialyseren op de camping in Groot BrittanniŽ geopend. PatiŽnten kunnen terecht in een omgebouwde caravan met twee dialysemachines. De vakantie-unit gaat uit van een ziekenhuis in het midden van Engeland en is op dit moment alleen voor de eigen patiŽnten beschikbaar. Dat geeft wel scheve gezichten bij anderen.

Het Derby City Hospital heeft een dependance geopend op het Dinlle Caravan Park in het noorden van Wales. Hier staat een omgebouwde caravan, uitgerust met twee dialysestations. Het ziekenhuis biedt al zijn patiŽnten twee weken per jaar vakantiedialyse aan, die net als de behandeling in het ziekenhuis zelf, vergoed wordt. Een uitkomst voor velen, want anders moeten ze ergens privťdialyse betalen en dat is voor de meeste mensen te duur. Het hele project is een initiatief van afdelingshoofd Carol Rhodes en chef techniek Paul Roome, die al 20 jaar met het idee rondliepen.

Maar dialysepatiŽnten die op Lleyn schiereiland aan de kust van Wales wonen, voelen zich tekort gedaan. Zij reizen elke week tot bijna 400 kilometer, om in het Ysbyty Gwynedd ziekenhuis op het vasteland behandeld te worden. Ze vragen zich nu af, waarom het wťl mogelijk is te dialyseren op een caravanpark, maar niet in een afgelegen gebied als waar zij wonen. Daarbij zeggen ze, 'op weg naar het ziekenhuis komen we langs het caravanpark, dan zouden we toch ook daar kunnen dialyseren?'

Het North Wales Renal Network en de North West Wales NHS Trust zeggen op dit moment met belanghebbenden in gesprek te zijn over de beste manier om de service uit te breiden, wellicht met een dependance op het schiereiland.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 02-09-2008
Bron: North Wales Chronicle | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Henk Bos
    03-09-2008 17:45

    Carol Rhodes en Paul Roome verdienen alle lof.
    Maar ik begrijp wel dat mensen die 400 km moeten rijden in een week graag in zo'n caravan willen dialyseren bij hun in de buurt.
    Als er zo'n Dependance bij hun in de buurt komt is het helemaal geweldig wat deze 2 mensen teweeg gebracht hebben.
Dialyse buiten Europa per 2017 mogelijk onverzekerbaar

Het kabinet wil zorgkosten buiten Europa niet meer laten vergoeden via het basispakket. Dat geldt ook voor dialyse. De maatregel, die moet ingaan per 2017, is verwerkt in een wetsvoorstel dat naar de Raad van State is gestuurd voor advies. Het schrappen van de zogenaamde werelddekking levert een geraamde besparing op van 60 miljoen euro per jaar.

Het wetsvoorstel wordt pas openbaar als het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het Ministerie van VWS meldt desgevraagd al dat het voorstel niet voorziet in uitzonderingen voor mensen die buiten Europa op dialyse zijn aangewezen, bijvoorbeeld tijdens familiebezoek.

Dat is een hard gelag voor nierpatiënten van onder meer Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst. De maatregel is wél op hen van toepassing, hoewel het schrappen van werelddekking voor dialyse geen cent oplevert. Integendeel, het kost alleen maar geld. Verblijft een patiënt immers in het buitenland, dan dialyseert hij tegen het daar geldende tarief, en dat is vrijwel altijd lager dan de hoge prijs die in Nederland geldt voor dialysebehandelingen.

Lees meer »

Naar Turkije en de nefroloog spreekt je aan in het Nederlands »

Het is een heel geregel en gedoe, maar veel (hemo)dialysepatiënten hebben het ervoor over. Ze willen net als heel veel anderen op vakantie. En dan vaak het liefst naar een zonnig oord. Als ze kiezen voor een vakantie in de Turkse badplaats Antalya, kunnen ze voor hun dialyse terecht in een centrum met een bijzondere attractie: een Nederlands sprekende, in Groningen en Amsterdam opgeleide, Turkse nefroloog.

Lees meer »

NVN Vakantiebeurs 2.0 »

Op 25 januari 2014 organiseert de NVN weer een Vakantiebeurs voor dialysepatiënten, getransplanteerden, en iedereen die samen met een nierpatiënt op vakantie gaat. Een dag vol inspirerende ideeën en ervaringen van dialyserende vakantiegangers, workshops, informatie, en een prijsvraag waarbij vakantietrips te winnen zijn. Een geweldige dag om alvast een beetje in de stemming te komen voor het vakantieseizoen 2014! Voor leden is deze dag gratis.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier