Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Biologisch je bloeddruk verlagen, zou het heus?

Door Brenda de Coninck 

‘Wéét je hoeveel ik weeg?!’ Ik loop onthutst de badkamer uit, richting de slaapkamer. Mijn man staat zich aan te kleden en kijkt mij aan. ‘Nee, hoeveel dan? reageert hij. ‘Vijf kilo teveel.’ Hij kijkt naar zijn buik en legt zijn linker hand erop. ‘Ja, bij mij mag er ook wel wat af.’ We kijken elkaar beteuterd aan. ‘Ik snap het niet’, mopper ik verder, ‘ik eet bijna niets.’ In mijn hoofd zie ik dunne zoutloze crackertjes en kleine stukjes vlees of vis op mijn bord liggen. Ik doe iets verkeerd, denk ik. Dat kan niet anders. Misschien eet ik wel te weinig. Of misschien moet ik... zucht.

Een paar dagen later lig ik ’s ochtends in bed op Facebook te kijken naar de berichten die voorbij komen, als ik een advertentie zie van een slanke dame die een dieetprogramma aanbeveelt. Eerder verveeld dan echt geïnteresseerd, bekijk ik een filmpje van 67 seconden over haar 1,2,3 stappenplan. Ze belooft van alles en nog wat, maar toch vind ik het op de een of andere manier interessant genoeg om verder te klikken. En gelukkig is het weekend, want deze dame is nogal breedsprakig. Op z’n Amerikaans wordt alles talloze keren herhaald, zodat de luisteraar goed gebrainwashed wordt. Na een half uur denk ik: ‘Get to the point!’ en alsof ze me hoort, wordt ze specifieker in haar uitleg.

‘Je lichaam is niet gebouwd om synthetische spullen te verwerken. Je cellen slaan het op in vet omdat ze er geen raad mee weten.’ En dat introduceert ze haar slogan: ‘If you can’t read it, don’t eat it.’ Kijk: daar kan ik wat mee. Zie je E-nummers, lange namen die je met goed fatsoen niet kunt uitspreken of allerlei gemodificeerde suikers op achterkanten van verpakkingen? Niet eten. Wat uiteindelijk neerkomt op puur biologisch eten, vijf keer per dag, toegespitst op je ‘type’. De marketingmachine loopt op volle toeren. Ik krijg levenslange toegang tot een database met recepten voor slechts ‘Nee, niet 115, niet 75, maar slechts 47 dollar!!!’ Wat neerkomt op 42 euro. De overige extra’s sla ik meteen over: boeken, trainingsprogramma’s en onnodige accessoires: ik blijf wel een nuchtere Hollander.

Isabel kijkt mij vrolijk vanaf het scherm aan. Het klinkt toch wel goed wat ze vertelt. Biologisch eten kan geen kwaad voor mijn lijf en haar slogan ‘Als je het niet kunt lezen, eet het dan niet’ klinkt gezond. Hmmm… zal ik het doen? Ik pak mijn creditcard en loop naar mijn desktop. Als ik het bedrag betaald heb, krijg ik meteen toegang tot een website met bijna 3000 recepten. Voor de eerste vier weken zijn zelfs de boodschappenlijstjes al gemaakt, die ik alleen maar hoef te printen. Daarnaast kan ik vragen stellen aan een vragenbank en meedoen aan een forum waarop mensen elkaar hun succesverhalen vertellen. Ach, het zit toch wel goed in elkaar.

Als mijn man mij bezig ziet, loopt hij naar het scherm, kijkt, en zegt: ‘Ik doe mee. Dit is voor mij ook goed.’ Mooi, denk ik. Dan gaan we het rigoureus aanpakken. Ik print de lijst met boodschappen uit en rijd naar de enige natuurvoedingswinkel in mijn stad om een kar vol gezonde producten in te slaan. Thuisgekomen puilt mijn koelkast uit met biologische notenpasta’s, veel groenten, eieren, bruine rijst, quinoa, witte tonijn, bonen, olijfolie, appelazijn, rauwmelkse kazen… Het biologische vlees laat ik opsturen door een bedrijf uit het midden van het land. De zalm die ik koop is gevangen in de oceaan. Daar zitten in ieder geval geen antibiotica in.

En dan gaan we van start. De eerste twee weken heb ik moeite met al het voedsel dat we moeten verorberen. Jeetje: moet ik nou alwéér eten? denk ik regelmatig. En ook die hoofdpijn… Op de vragenbank lees ik dat mijn lichaam aan het ontgiften is en dat je daar hoofdpijn van kunt krijgen. Doorzetten dus maar. En goed drinken.

Na twee weken zijn we beide 3 kilo afgevallen. Maar belangrijker: we voelen ons prima! We hebben er plezier in om elke ochtend weer wat onsjes te zien verdwijnen op de schaal en we eten héérlijke recepten. Dit gaan we permanent invoeren, is onze conclusie.

En een verrassende bijeffect: mijn bloeddruk daalt spectaculair. Ik merk het als ik mijn neus snuit en het zwart voor mijn ogen wordt. Mijn tensie blijkt 96/56 te zijn. Wow! Dat is laag! ‘Ik denk dat ik de Lisinopril maar eens ga afbouwen, zeg ik tegen mijn man. ‘Zou je dat nou wel doen? Moet je dat niet eerst overleggen met het ziekenhuis? zegt hij geschrokken. ‘Het is vrijdagavond lieverd, ik kan niemand bereiken. Bovendien: ik kan zelf ook nadenken. Ik heb een te lage bloeddruk en ik slik bloeddrukverlagende middelen. Dan is het toch logisch dat je de medicijnen verlaagt?’ ‘Stuur je maandag dan wel even een mailtje? vraagt hij bezorgd.

Maandag reageert de arts-onderzoeker snel. Ik mag het afbouwen naar mijn goeddunken en er zelfs mee stoppen als ik dat wil. Dat geeft een lekker gevoel: ik heb het in eigen hand. Uiteindelijk schroef ik de medicijnen terug naar slechts 5 mg. Niet te geloven! Ik ben zo blij :-)

Ik weet niet wat jij ervan vindt beste lezer: zelf vind het toch wel bijzonder, deze daling. Het kan volgens mij niet verklaard worden door gewichtsverlies alléén. Toen mijn BMI een aantal jaren geleden dezelfde was, slikte ik nog steeds 15 mg Lisinopril. En ook de bloeddruk van mijn man is nu lager dan ooit.

Biologisch eten als medicijn… zou het kunnen?

sterren Gepubliceerd: zondag 25-10-2015 | Reacties (3)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Bert, Swalmen
  26-10-2015 19:21

  Beste,
  wat is de internet link naar deze recepten ED
  Mvg. Bert.

 • Gitta Van Gestel, BRUGGE België
  26-10-2015 11:26

  Allemaal goed en wel maar niet geschikt voor dialysepatiënten ...

 • Margot
  25-10-2015 17:48

  Lieve Brenda, weet je nog wat ik vorig jaar tegen jou zei toen we het over mijn dieetbeperkingen hadden? zoutloos, cholesterolarm, energieverrijkt, vezelverrijkt.... ga er maar aan staan!
  maar.... sinds ik alles vers maak en geen chemische rotzooi meer naar binnen werk, smaakt het eten mij beter dan ooit, het is zelfs lekkerder dan ooit!!
  en mijn bloeddruk? ook al jaren erg laag! Ik hoor Ron het nog zeggen: misschien moet je af en toe maar een kopje bouillon drinken. Maar dat zul je wel niet meer lusten ;-)
  Nee, Ron DAT lust ik niet meer, ik neem wel een laurierdropje als ik mij wat slapjes voel, oké?!
  Ga lekker kokkerellen Brenda! En GENIET van dat overheerlijke biologische eten, al die pure smaken!
  Liefs en een dikke knuffel, Margot
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier