Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kinderen met traag werkende bijschildklieren zorgvuldig monitoren en behandelen om nieren te sparen

Door Merel Dercksen 

Kinderen met te traag werkende bijschildklieren (hypoparathyreoïdie) die behandeld worden met vitamine D en calciumsupplementen lopen een verhoogd risico op nierstenen en een verminderde nierfunctie, blijkt uit Canadees onderzoek. Dat is niet anders dan bij volwassenen, maar omdat kinderen nog een langer leven voor de boeg hebben, is de kans dat ze daadwerkelijk een van deze complicaties ontwikkelen groter. Het is daarom extra van belang deze patiënten hierop te screenen.

Wetenschappers verbonden aan het Hospital for Sick Children in Toronto hebben de data doorgespit van 29 patiënten met chronisch te traag werkende bijschildklieren. Deze patiënten waren tussen 1996 en 2013 onder behandeling in Toronto en zijn ten minste een jaar gevolgd. Gemiddeld waren er gegevens over 7,5 jaar beschikbaar.

Elf van de kinderen hebben nierstenen gevormd in de periode waarover hun gegevens beschikbaar waren. De belangrijkste voorspeller daarvoor lijkt een relatieve hypercalciëmie en hyperfosfatemie: te veel calcium en fosfaat in het bloed vergeleken met andere stoffen waarmee een evenwicht gevormd hoort te worden. Gemiddeld vielen de calciumspiegels van de kinderen wel binnen absolute normaalwaarden.

Hoewel geen van de kinderen al een echt verminderde nierfunctie had, waren de eerste tekenen van achteruitgang al bij bijna de helft zichtbaar. Vooral bij kinderen met te veel calcium in hun bloed. Aangezien traag werkende bijschildklieren levenslange behandeling vergen, is het van groot belang afwijkingen in de calciumstatus op te sporen en te normaliseren. Daarmee kan het aantal gevallen van nierstenen bij deze kinderen of nierfalen op latere leeftijd mogelijk beperkt worden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-09-2015
Bron: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism | Nog geen reacties
Advies voor afweeronderdrukkers tijdens corona

De richtlijncommissie van de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) heeft een advies opgesteld voor de behandeilng met medicijnen van nier(transplantatie)patiënten tijdens de coronacrisis. De titel van het advies is 'Starten en aanpassen van immuunsuppressie voor nefrologische aandoeningen tijdens SARS-CoV2-epidemie'. 

Eerder werd al bekend dat niertransplantaties worden uitgesteld omdat behandeling met afweeronderdrukkende medicijnen patiënten kwetsbaarder maakt voor ernstig verloop van een infectie met covid-19. Maar patiënten die al getransplanteerd zijn, kunnen niet zomaar met die behandeling stoppen. Daarnaast zijn er auto-immuun nierziekten waartegen immunosuppressiva gegeven worden, soms langdurig, soms acuut bij een opvlamming van de ziekte.

Uitgangspunt bij niertransplantatiepatiënten is dat aanpassing van immuunsuppressie in regionale centra alleen plaats zal vinden in nauw overleg met het transplantatiecentrum waarmee samengewerkt wordt. Daarnaast raadt de NFN behandelaars aan om regelmatig de nieuwste versie van het advies te bekijken: deze situatie is nog zo nieuw dat de inzichten nog kunnen veranderen.

Een van de belangrijkste adviezen voor behandelaars: overleg altijd met anderen over eventuele wijzigingen van de medicatie van je patiënt - er zijn tenslotte geen situaties 'volgens het boekje'. Dat geldt nog sterker voor patiënten: nooit op eigen houtje de medicatie veranderen.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier