Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Kinderen met traag werkende bijschildklieren zorgvuldig monitoren en behandelen om nieren te sparen

Door Merel Dercksen 

Kinderen met te traag werkende bijschildklieren (hypoparathyreoïdie) die behandeld worden met vitamine D en calciumsupplementen lopen een verhoogd risico op nierstenen en een verminderde nierfunctie, blijkt uit Canadees onderzoek. Dat is niet anders dan bij volwassenen, maar omdat kinderen nog een langer leven voor de boeg hebben, is de kans dat ze daadwerkelijk een van deze complicaties ontwikkelen groter. Het is daarom extra van belang deze patiënten hierop te screenen.

Wetenschappers verbonden aan het Hospital for Sick Children in Toronto hebben de data doorgespit van 29 patiënten met chronisch te traag werkende bijschildklieren. Deze patiënten waren tussen 1996 en 2013 onder behandeling in Toronto en zijn ten minste een jaar gevolgd. Gemiddeld waren er gegevens over 7,5 jaar beschikbaar.

Elf van de kinderen hebben nierstenen gevormd in de periode waarover hun gegevens beschikbaar waren. De belangrijkste voorspeller daarvoor lijkt een relatieve hypercalciëmie en hyperfosfatemie: te veel calcium en fosfaat in het bloed vergeleken met andere stoffen waarmee een evenwicht gevormd hoort te worden. Gemiddeld vielen de calciumspiegels van de kinderen wel binnen absolute normaalwaarden.

Hoewel geen van de kinderen al een echt verminderde nierfunctie had, waren de eerste tekenen van achteruitgang al bij bijna de helft zichtbaar. Vooral bij kinderen met te veel calcium in hun bloed. Aangezien traag werkende bijschildklieren levenslange behandeling vergen, is het van groot belang afwijkingen in de calciumstatus op te sporen en te normaliseren. Daarmee kan het aantal gevallen van nierstenen bij deze kinderen of nierfalen op latere leeftijd mogelijk beperkt worden.

sterren Gepubliceerd: woensdag 09-09-2015
Bron: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier