Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Huidig criterium voor acuut nierfalen leidt tot valse diagnoses

Door Godelieve Gros 

Amerikaans onderzoek wijst uit dat het huidige criterium dat gehanteerd wordt voor het vaststellen van acute nierinsufficiëntie soms tot onterechte diagnoses van deze aandoening leidt. Dit heeft weer een onnodige interventie bij patiënten en mogelijk zelfs verdere orgaanschade tot gevolg.

Het diagnosecriterium voor acute nierinsufficiëntie is vaak een licht verhoogd creatininegehalte in het bloed. Deze verhoging duidt op een vroege fase van een verslechterende nierfunctie, maar kan ook een gevolg zijn van variabelen bij de uitvoering van de laboratoriumtests of biologische variaties van het creatininegehalte in het bloed van een individu.

Voor dit onderzoek van de Yale School of Medicine werden de creatininetests van 2.267 patiënten met acuut nierfalen vergeleken met een gesimuleerde controlegroep. Liefst 8 procent van alle personen kreeg waarschijnlijk onterecht de diagnose acute nierinsufficiëntie, als gevolg van gebruikelijke variatie in de laboratoriumuitkomsten of normale creatinineschommelingen in het bloed. Bij patiënten met chronisch nierfalen was dit zelfs 30,5%. Dit wijst erop dat de kans op een valse diagnose toeneemt wanneer het creatininegehalte in het bloed al verhoogd is.

Juist voor deze laatste groep mensen is het van belang dat zij geen onnodige interventie ondergaan, om zo meer orgaanschade te voorkomen. Het huidige diagnosecriterium blijkt niet voldoende adequaat en het definiëren van een nieuw criterium is dan ook wenselijk.

sterren Gepubliceerd: woensdag 16-09-2015
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier