Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

DiŽtist richt zich het liefst op traditionele taken

Door Merel Dercksen 

Ook Amerikaanse diëtisten moeten steeds vaker meer doen dan hun patiënten ondersteunen bij een geschikt voedingspatroon. Ze vinden die extra taken minder belangrijk en erg veel tijd kosten. Dat zou ten koste kunnen gaan van de zorg voor de patiënt, en de voldoening die de diëtisten uit hun vak halen, kunnen verminderen. Dat is hetzelfde patroon als we in Nederland bij veel zorgverleners zien.

Diëtisten krijgen er steeds meer taken bij, net als andere beroepsgroepen in de zorg. Twee Amerikaanse onderzoekers hebben uitgezocht wat diëtisten die op een nierafdeling werken het belangrijkste onderdeel vinden van hun werk, en wat ze de meeste tijd kost. 'We verwachtten dat de activiteiten die meer tijd kosten, niet altijd als het belangrijkst beschouwd zouden worden', schrijven ze in hun inleiding.

Het onderzoek, uitgevoerd met behulp van online vragenlijsten, beschreef 30 activiteiten verdeeld over drie categorieën. Het was gebaseerd op de voedingsrichtlijnen van het National Kidney Foundation-Kidney Disease Outcomes Quality Initiative. De categorieën waren algemene verantwoordelijkheden, beoordeling/consult en behandeling/wijzigen en uitvoeren van een dieetplan.

Van de 3382 aangeschreven diëtisten reageerden er 466, volgens de onderzoekers een gevarieerde afspiegeling waar het gaat om ervaring en soort dialysecentrum waaraan de diëtist verbonden is. Gemiddeld hebben deze Amerikaanse diëtisten bij een voltijdsbaan 116 patiënten onder hun hoede, met flinke variatie. Ondanks de verschillen in aantal patiënten, ervaring en soort centrum, blijken de respondenten het grotendeels met elkaar eens te zijn.

Het belangrijst vinden de diëtisten hun traditionele taken: het in kaart brengen van de voedingstoestand, educatie over voeding etc. Bij de mogelijkheid tot toelichting gaven veel van hen nog aan dat ze zaken als communiceren met familieleden en optreden als zorgcoördinator ook belangrijk vinden, en dat dat veel tijd kost.

De rol van de diëtist in dialysecentra is uitgebreid met administratieve en coördinerende taken, vatten de onderzoekers niet geheel onverwacht samen. Wat het gevolg hiervan is voor de patiënt, is niet onomstotelijk duidelijk. Maar, schrijven de onderzoekers, uit andere onderzoeken is gebleken dat administratieve verantwoordelijkheden tijd afslurpen van de patiëntenzorg, en bovendien de beroepstevredenheid verminderen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-08-2015
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier