Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Diëtist richt zich het liefst op traditionele taken

Door Merel Dercksen 

Ook Amerikaanse diëtisten moeten steeds vaker meer doen dan hun patiënten ondersteunen bij een geschikt voedingspatroon. Ze vinden die extra taken minder belangrijk en erg veel tijd kosten. Dat zou ten koste kunnen gaan van de zorg voor de patiënt, en de voldoening die de diëtisten uit hun vak halen, kunnen verminderen. Dat is hetzelfde patroon als we in Nederland bij veel zorgverleners zien.

Diëtisten krijgen er steeds meer taken bij, net als andere beroepsgroepen in de zorg. Twee Amerikaanse onderzoekers hebben uitgezocht wat diëtisten die op een nierafdeling werken het belangrijkste onderdeel vinden van hun werk, en wat ze de meeste tijd kost. 'We verwachtten dat de activiteiten die meer tijd kosten, niet altijd als het belangrijkst beschouwd zouden worden', schrijven ze in hun inleiding.

Het onderzoek, uitgevoerd met behulp van online vragenlijsten, beschreef 30 activiteiten verdeeld over drie categorieën. Het was gebaseerd op de voedingsrichtlijnen van het National Kidney Foundation-Kidney Disease Outcomes Quality Initiative. De categorieën waren algemene verantwoordelijkheden, beoordeling/consult en behandeling/wijzigen en uitvoeren van een dieetplan.

Van de 3382 aangeschreven diëtisten reageerden er 466, volgens de onderzoekers een gevarieerde afspiegeling waar het gaat om ervaring en soort dialysecentrum waaraan de diëtist verbonden is. Gemiddeld hebben deze Amerikaanse diëtisten bij een voltijdsbaan 116 patiënten onder hun hoede, met flinke variatie. Ondanks de verschillen in aantal patiënten, ervaring en soort centrum, blijken de respondenten het grotendeels met elkaar eens te zijn.

Het belangrijst vinden de diëtisten hun traditionele taken: het in kaart brengen van de voedingstoestand, educatie over voeding etc. Bij de mogelijkheid tot toelichting gaven veel van hen nog aan dat ze zaken als communiceren met familieleden en optreden als zorgcoördinator ook belangrijk vinden, en dat dat veel tijd kost.

De rol van de diëtist in dialysecentra is uitgebreid met administratieve en coördinerende taken, vatten de onderzoekers niet geheel onverwacht samen. Wat het gevolg hiervan is voor de patiënt, is niet onomstotelijk duidelijk. Maar, schrijven de onderzoekers, uit andere onderzoeken is gebleken dat administratieve verantwoordelijkheden tijd afslurpen van de patiëntenzorg, en bovendien de beroepstevredenheid verminderen.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 25-08-2015
Bron: Journal of Renal Nutrition | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier